• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
kavi67 - специалист
След дългогодишна вярна служба,се наложи да бракувам старата колица-дизеларка.Но от нея ми остана (все още в гаранция)акомулатора,който е перфектен.Автомобила,който си купих скоро пък,също си има идеален акомулатор,та се чудя какво да го правя този дето ми остана!От два месеца,само го местя напред-назад,веднъж месечно го дозареждам с зарядното(ако е паднал под 12,3волта),гледам как е нивото на течността,и все такива занимавки....Мислех да го продам,но нещо се лигавят-дават ми 50 лв,пък го купувах лани за 170 парй!Викам,ще го дам на комшията да го врътка на колата си-поне зян да не стане,ма есента си купи и той нов акомулатор!Дайте сега акъл,за какво да го ползвам....върти ми се една идея,че нямам UPS на камината,там да му намеря място,но помпата е на 220 волта!Някой,правил ли е подобно упражнение - да приспособи акомулатор,вместо UPS за печката?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами точно на UPS му трябва акумулатор. Вземи си един UPS и го вържи към акумулатора
batkotony - специалист
Точно за тая работа си е,само трябва UPS-а да е пригоден за външен акумулатор.Прегледай моделите на Интиел и си решаваш проблемите.Аз също се "насадих" с подобен акумулатор и вече почти съм готов с нововъведенията... :)
kavi67 - специалист
Бе,нешо не ми е ясна тая роля на UPS-а,май ще трябва да почета малко :. Не съхранява ли той някакъв заряд,че като спре тока да врътка известно време водата - 2 или 3 часа да кажем?След като и на него му е нужно аварийно захранване,каква е нуждата от поставянето му :?....Ааааа,сетих се - май изправя тока,а :) !Тогава един стабилизатор(токоизправител),от най-старите телевизори,няма ли да свърши работа-търкаля ми си един читав в къщи.

...ще извинявате за тъпите въпроси,ама никога не е късно човек да стане за резил :-D
radius - майстор
kavi67 написа:
Не съхранява ли той някакъв заряд,
Точно, за да съхранява заряда му трябва акумулатор. А електрониката на UPS-a повишава напрежението и го прави почти променливо.
Я кажи какъв е тоя акумулатор, марка, модел, колко А, колко му е стартовия ток?
galin56 - специалист
kavi67 написа:
Бе,нешо не ми е ясна тая роля на UPS-а,май ще трябва да почета малко :. Не съхранява ли той някакъв заряд,че като спре тока да врътка известно време водата - 2 или 3 часа да кажем?След като и на него му е нужно аварийно захранване,каква е нуждата от поставянето му :?....Ааааа,сетих се - май изправя тока,а :) !Тогава един стабилизатор(токоизправител),от най-старите телевизори,няма ли да свърши работа-търкаля ми си един читав в къщи.

...ще извинявате за тъпите въпроси,ама никога не е късно човек да стане за резил :-D
Значи той UPS-a представлява един инвертор (устройство което превръща постоянното напрежение в променливо), който можеш да управляваш програмно чрез компютър. Примерно кога да включи, колко да държи и т.н. Във всеки UPS има по 2 батерии(ама по-големички, не като за фенер) на 12В. Които съхранвят заряд и като спре тока той автоматично прехвърля консумацията на тях, а през останалото време се грижи да са заредени естествено. Те даже се водят и консуматив за UPS-а. Ама сега като не си спомням тези две батерии как бяха вързани :? , отварял съм поне 10 пъти UPS-и ама сега не се сещам. Мисълта ми е, че може да са вързани така, че заряда да им се събира и да станат 24В. И де факто UPS-а да работи с 24В а не с 12. За това по-добре си купи само инвертор от 12В на 220В, даже има и едни които изрично пишеше в описанието че стават за приспособяване на акумулатори за помпи за лок. парно. Вместо UPS, си купи само инвертора и става перфектно. То и без това UPS-a не ти трябва да го управляваш защото нямаш със какво(компютър).
Последна промяна от galin56 на пон яну 14, 2013 6:22 pm, променено общо 1 път.
ditronix - специалист
Бягай в КОНРАД,имат UPS-и точно за използване с външен акумулатор. Стотина лева бяха,осигуряваш си камината.
galin56 - специалист
http://www.ups-bg.eu/categories.php?CategoryID=1
Аз бих ти предложил нещо подобно. 150лв. е но е с правилна синусоида и може без проблем да захранва денонощно помпата, а евтините UPS-и и инвертори са със модифицирана синусоида и в описанието им пише, че не стават за роторни консуматори.
http://elektronikabg.com/product/96/inv ... izhod.html
Но пък ако не искаш да даваш повече пари можеш да си купиш евтин инвертор и през времето когато си има ток помпата си работи директно в контакта, а като спре тока прехвърляш само тогава на инвертора и за няколко часа на помпата няма да им стане нищо. Това само като идеи ти ги давам.
kavi67 - специалист
Благодаря,че ми изяснихте кое,какво прави в цялата схема!Мислех,че ще мина без инвестиций,ама явно няма да стане.Ще я мъдря до 'свети парастас',пък ще видим дали ще останат парички за UPS!

radius написа:
Я кажи какъв е тоя акумулатор, марка, модел, колко А, колко му е стартовия ток?
Не знам къде съм забутал гаранцйонната карта,но по това което пише на акомулатора е :марка 'FIAMM',12в./74ач./640а.стартов ток........иначе що питаш,друго приложение ли му измисли-сподели да видим :) .
ditronix - специалист
Бе да вземем да го договорим тоя акумулатор,че моят си отива и май ще трябва да купувам. Колко му е гаранцията,знаеш ли? За колко пари си склонен да го продадеш ако е читав?
  • 1
  • 2

Тема "Читав акомулатор - за какво да се използва?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: