• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pi6ligara - специалист
Време е за малко развитие.Препоръчаха ми човек,който правел локано парно и аз го извиках да погледне и да си каже мнението(безплатно разбира се).Преди 2 часа дойде с една ролетка в ръка и започна да влиза от стая в стая,влиза в спалнята мери двата прозореца,оглежда и казва:3външни стени 45см.дебели,2 прозореца единия с дължина 160см,значи радиатор 1600/500/22 другия с дължина 100см,значи 1000/500/22 и така на татък.Резултатът накрая беше 600/500/22-2бр.;1600/500/22-2бр.;1200/600/22-1бр.;1000/500/22-2бр.;за банята каза вместо лира по добре 5 алуминиеви ребра.Казах му че ще сменям и бойлера с такъв със серпентина,гледа в листа умува и каза:не по малко от 19 киловата камина,ГРУБО 100 метра тръби от тези белите(каза или чешки или италиански),разширителен съд,помпа юпиес,тройници,кранчета манчета и други и накрая каза 400лв. за труд,тегли чертата и каза около 3400лв.всичко,като той ми смята 1000лв-1200лв камината,аз му казах че на прити 24 киловата съм я гледал за 800лв.,а той каза "Смятам всичко в повече,а като ти останат пари ще ги наместиш на друго място!" Можело по 2 начина,единия тръбите да са по пода на 3 кръга,а втория който според него бил най-добър да върви една тръба(май цолска каза)през първия и втория етаж до тавана и от там да се разделя и да се спуска на долу,там щял да е и разширителния съд,а тръбите щели да са с неопренова изолация и нямало да се губи топлина,примерно каза слиза в спалнята и после под нея в кухнята,така съм щял да спестя първо от дължината на тръбите,като и тези със студената вода,който се връщат към камината щели да са по малко,второ нямало да имам нужда от юпиес.Половината работи не ги разбрах много(вторият метод). :) Вие какво мислите?
ivanovbg - майстор
Прави втория, и аз съм направил при родителите ми така, че като спре тока парното пак си работи на самотек. Мисля и на вилата да я преправя лятото и да добавя подово.
pi6ligara - специалист
Проблемът е,че тавана ми не е изолиран с нищо а и покрива ми е стар и през деня на тавана си е достатъчно светло от хлабините.Мисля си че доста топлина ще ми бяга от там по втория начин.
ivanovbg - майстор
Топлината ще бяга и при двата начина еднакво, но като ти спре тока за повече от половин час ще оцениш втория.
pi6ligara - специалист
В четвъртък ще дойде още един мъж да погледне,все пак не е лошо да имаш повече от едно мнение на човек,който е дошъл на място и после пак ще пиша. :)
pi6ligara - специалист
Извинявам се за забавянето,но втория човек,който щеше да идва ме излъга два пъти и не дойде,така че оставм само с първия варянт,много ми се искаше да имам второ мнение защото ми се виждат прекалено много по два радиатора на стая,но няма какво да се прави. :sad:
idunno - специалист
Ако не ти се вярва си вземи една 2киловатова духалка и с нея провери в коя стая колко киловата ти трябват, ако стаята се сгрява с горелка 2 киловата ще се загрее и 2 киловатов радиатор.Докато ти се чудиш хората затова време правят една такава инсталация и забравят. :)
ivanovbg - майстор
Никой не умира топло, всеки умира от студ :-D
pi6ligara - специалист
Както е казал Мечо Пух "Колкото повече,толкова повече!" :-D Утре съм почивка и ще ходя да обикалям банките. :roll:
hakama - специалист
Имам въпрос - какъв термоклапан мога да сложа като застраховка, ако случайно спре помпата (или се забрави да се включи, имаше два случая) или се появи въздушен джоб?
Понеже системата е отворена - клапан за налягане ще свърши ли работа?

Къде трябва да се монтира? На мястото на "автоматичния" обезвъздушител (до него)?

Термоклапана струва 120лв :shock:

Общи снимки на камината:
download/file.php?id=68175&mode=view
download/file.php?id=68174&mode=view
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14

Тема "Отопление на локално парно,моля за съвети!" | Включи се в дискусията: