Филме, от къде разбра какви са тръбите
А и не забравяй, че има две серпентини - една с медни тръби за фреона (според мен) за термопомпата и една от какъвто и да е материал за слънчевите колектори

LazarGanev написа: Иванов, не гледай цената в Германия че е 20000 Евро, тук няма да е и половинатаПоловината са 20000лева. Знаеш ли колко време ще гориш пелети примерно за тези пари?
Тани написа:Всъщност топлообмена с почвата е търсен ефект в случая! Реално така се добавя топлина в системата. Лазаре, помисли си малко дали пък чистата термопомпа земя/вода няма да ти излезе по-рентабилна за нашия климат
Тани написа:Добре е за минусови температури само! Ако има възможност да минава в режим въздух/вода за положителни температури ще е добре за нашите условия.А тези мои мнения прочете ли ги , или просто се заяждаш с мен по навик? А аз се опитвам да ти обяснявам! Започна леко да ми омръзва и да се изнервям! А съм спокоен човек!
От друга страна ако сметнем разходите за помпи , сондажи и след това разхода на помпите за ток , може да се окаже , че това с буфера е по-добър вариант , въпреки,,че работи на по-ниска температура! Промяната в СОР не ми се вярва да е много голяма за 0°С и за 10°С
Тани написа:Доколкото разбирам, не е необходимо да го чакат да замръзне! Стоплят си буфера във всеки удобен момент, когато има енергия. Просто НЕ ГИ ПРИТЕСНЯВА, ако водата започне да замръзва , защото докато замръзне напълно има много енергия , освобождавана от фазовия преход , която да оползотворят. Реално ползват енергията , но водата не замръзва, защото температурата не продължава да пада, а остава константнаВсе едно разполагат с много по-голям буфер !
ПП,А през лятото, докато охлаждат къщата, спокойно могат да си топлят буфера, до каквато температура успеятЛеда не е целта, а енергията от прехода! Ако има достатъчно енергия без да с стига до фазов преход и последващо замръзване - още по-добре.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: