Филме, от къде разбра какви са тръбите
А и не забравяй, че има две серпентини - една с медни тръби за фреона (според мен) за термопомпата и една от какъвто и да е материал за слънчевите колектори
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани
- модератор
663 мнения в "Отопление от слънцето, слънчеви системи ."
filmatoplo
- майстор
Според мен в буфера фреон не циркулира , прекалено скъп е фреона за толкова кила или литри , топлообмена става в термопомпата индиректно чрез пластинчат топлообменник
.Ако греша ме поправете
.
filmatoplo
- майстор
Цялата изработка ми изглежда джаста -праста в клипа
За извънземна революционна технология -трябваше по прецизно -поне да изглеждат като Иранци в ядрена лаборатория
.
ivanovbg
- майстор
LazarGanev написа: Иванов, не гледай цената в Германия че е 20000 Евро, тук няма да е и половинатаПоловината са 20000лева. Знаеш ли колко време ще гориш пелети примерно за тези пари?
Ако имаш достатъчно слънчеви колектори за да направиш 12 тона вода от 0 до 10 градуса за ден... Що с част от тези киловати да не си стоплиш къщата, а останалата топлина да я набуташ в някой буфер за мрачните дни
Тани
- модератор
Иванов, ти не разбра ли , че с тези колектори можеш да уловиш да речем
100kWh , ако топлиш водата до 90°С
200kWh , ако топлиш водата до 60°С
500kWh , ако топлиш водата до 30°С
1000kWh , ако топлиш водата до 10°С
2000kWh , ако топлиш водата до 1°С
това са само илюстративни данни и не претендирам за точност , но мисля че съм близо до истината! Говоря за усвоената от колекторите топлинна енергия, а не за капацитета на буфера! За еднакъв обем на буфера зависимостта ще е обратно пропорционална на горната! Ако слънчевата радиация е малко , а температутрата на водата в буфера е висока, помпата може въобще да не включи да завърти водата в панелите. А, ако температурата на въздуха е около 10°С , а водата в буфера около нулата , то и през нощта помпата ще включва от време на време!
100kWh , ако топлиш водата до 90°С
200kWh , ако топлиш водата до 60°С
500kWh , ако топлиш водата до 30°С
1000kWh , ако топлиш водата до 10°С
2000kWh , ако топлиш водата до 1°С
това са само илюстративни данни и не претендирам за точност , но мисля че съм близо до истината! Говоря за усвоената от колекторите топлинна енергия, а не за капацитета на буфера! За еднакъв обем на буфера зависимостта ще е обратно пропорционална на горната! Ако слънчевата радиация е малко , а температутрата на водата в буфера е висока, помпата може въобще да не включи да завърти водата в панелите. А, ако температурата на въздуха е около 10°С , а водата в буфера около нулата , то и през нощта помпата ще включва от време на време!
ivanovbg
- майстор
Е тогава каква е файдата да топлиш вода в буфер с един градус(която с някаква термопомпа да я помпиш в радиаторите), наместо от 10 градуса въздух да се грееш направо с климатика?
Ти си се вманиачил в безплатната енергия, ама с много скъпо струващи инсталации. Изкореняваш ябълки за да сееш фотоволтаици. А ябълките използват много по ефективно слънчевата енергия. Осигуряват храна, алкохол и топлина (като ги отсечеш).
Не разбираш ли че вкарвайки топлината от околната среда вътре ти де факто изстудяваш околната среда и си увеличаваш загубите. Като излезеш да се поразходиш в двора после ще ти е по студено, ще те хване някой вирус и спестените пари от отопление ще ги дадеш за лекарства
Ти си се вманиачил в безплатната енергия, ама с много скъпо струващи инсталации. Изкореняваш ябълки за да сееш фотоволтаици. А ябълките използват много по ефективно слънчевата енергия. Осигуряват храна, алкохол и топлина (като ги отсечеш).
Не разбираш ли че вкарвайки топлината от околната среда вътре ти де факто изстудяваш околната среда и си увеличаваш загубите. Като излезеш да се поразходиш в двора после ще ти е по студено, ще те хване някой вирус и спестените пари от отопление ще ги дадеш за лекарства
Последна промяна от ivanovbg на нед мар 17, 2013 1:57 am, променено общо 1 път.
Тани
- модератор
Тани написа:Всъщност топлообмена с почвата е търсен ефект в случая! Реално така се добавя топлина в системата. Лазаре, помисли си малко дали пък чистата термопомпа земя/вода няма да ти излезе по-рентабилна за нашия климат
Тани написа:Добре е за минусови температури само! Ако има възможност да минава в режим въздух/вода за положителни температури ще е добре за нашите условия.А тези мои мнения прочете ли ги , или просто се заяждаш с мен по навик? А аз се опитвам да ти обяснявам! Започна леко да ми омръзва и да се изнервям! А съм спокоен човек!
От друга страна ако сметнем разходите за помпи , сондажи и след това разхода на помпите за ток , може да се окаже , че това с буфера е по-добър вариант , въпреки,,че работи на по-ниска температура! Промяната в СОР не ми се вярва да е много голяма за 0°С и за 10°С
ПП и не е лошо да правите разлика между климатик и термопомпа, която подгрява вода и съответно цялата къща, включително банята, тоалетната и коридорите!
ivanovbg
- майстор
Прочетох ги - и затова писах че е скъпо удоволствие да живееш върху ледник. Един колега беше написал че вече водата му е 8 градуса , а не 12. Постепенно земята под къщата изстива и няма какво да я топли толкова.
П.П. Климатика не е ли термопомпа? Разликата само от къде взима топлината и в какво я помпи. Иначе си е все тая.
П.П. Климатика не е ли термопомпа? Разликата само от къде взима топлината и в какво я помпи. Иначе си е все тая.
Тани
- модератор
Климатика е термопомпа, но термопомпата не е климатик!
А този мой цитат прочете ли?
Колегата дали си е топлил буфера/кладенеца и земята около него през лятото, с помощта на термопомпата, плюс допълнителни панели от слънцето до да речем 50-60 градуса? Какъв ли ще е ефекта? Хайде да не избързваме с нападките към останалите , а!!!!!!!!!!!!!!!!
ПП Камиона е автомобил, но автомобила не е камион! Ако не вярваш, опитай се да качиш 20 тона на личния си автомобил! Точно такъв ще е успеха да стоплиш всичките си 10 помещения с един климатик, въпреки топлообмена за който говореше Вальо по-горе! Но с една термопомпа може да успееш! Ако решиш да сложиш 10 климатика , няма да ти излезе по-евтино, а и общата инсталирана мощност ще е много по-голяма , за да постигнеш същия ефект!
А този мой цитат прочете ли?
Тани написа:Доколкото разбирам, не е необходимо да го чакат да замръзне! Стоплят си буфера във всеки удобен момент, когато има енергия. Просто НЕ ГИ ПРИТЕСНЯВА, ако водата започне да замръзва , защото докато замръзне напълно има много енергия , освобождавана от фазовия преход , която да оползотворят. Реално ползват енергията , но водата не замръзва, защото температурата не продължава да пада, а остава константнаВсе едно разполагат с много по-голям буфер !
ПП,А през лятото, докато охлаждат къщата, спокойно могат да си топлят буфера, до каквато температура успеятЛеда не е целта, а енергията от прехода! Ако има достатъчно енергия без да с стига до фазов преход и последващо замръзване - още по-добре.
Колегата дали си е топлил буфера/кладенеца и земята около него през лятото, с помощта на термопомпата, плюс допълнителни панели от слънцето до да речем 50-60 градуса? Какъв ли ще е ефекта? Хайде да не избързваме с нападките към останалите , а!!!!!!!!!!!!!!!!
ПП Камиона е автомобил, но автомобила не е камион! Ако не вярваш, опитай се да качиш 20 тона на личния си автомобил! Точно такъв ще е успеха да стоплиш всичките си 10 помещения с един климатик, въпреки топлообмена за който говореше Вальо по-горе! Но с една термопомпа може да успееш! Ако решиш да сложиш 10 климатика , няма да ти излезе по-евтино, а и общата инсталирана мощност ще е много по-голяма , за да постигнеш същия ефект!
Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература