• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
Филме, от къде разбра какви са тръбите :? А и не забравяй, че има две серпентини - една с медни тръби за фреона (според мен) за термопомпата и една от какъвто и да е материал за слънчевите колектори
filmatoplo - майстор
Според мен в буфера фреон не циркулира , прекалено скъп е фреона за толкова кила или литри , топлообмена става в термопомпата индиректно чрез пластинчат топлообменник :wink: .Ако греша ме поправете :) .
Тани - модератор
За тези температури на топлоносителя - надали! Видя ли заскрежените тръби на клипа!

Лазаре , на диаметър го докарва, но нещо височината ми се губи :?
Прикачен файл:
а1.png
filmatoplo - майстор
Цялата изработка ми изглежда джаста -праста в клипа :? За извънземна революционна технология -трябваше по прецизно -поне да изглеждат като Иранци в ядрена лаборатория :-D .
ivanovbg - майстор
LazarGanev написа:
Иванов, не гледай цената в Германия че е 20000 Евро, тук няма да е и половината :)
Половината са 20000лева. Знаеш ли колко време ще гориш пелети примерно за тези пари?

Ако имаш достатъчно слънчеви колектори за да направиш 12 тона вода от 0 до 10 градуса за ден... Що с част от тези киловати да не си стоплиш къщата, а останалата топлина да я набуташ в някой буфер за мрачните дни :?
Тани - модератор
Иванов, ти не разбра ли , че с тези колектори можеш да уловиш да речем

100kWh , ако топлиш водата до 90°С

200kWh , ако топлиш водата до 60°С

500kWh , ако топлиш водата до 30°С

1000kWh , ако топлиш водата до 10°С

2000kWh , ако топлиш водата до 1°С

това са само илюстративни данни и не претендирам за точност , но мисля че съм близо до истината! Говоря за усвоената от колекторите топлинна енергия, а не за капацитета на буфера! За еднакъв обем на буфера зависимостта ще е обратно пропорционална на горната! Ако слънчевата радиация е малко , а температутрата на водата в буфера е висока, помпата може въобще да не включи да завърти водата в панелите. А, ако температурата на въздуха е около 10°С , а водата в буфера около нулата , то и през нощта помпата ще включва от време на време!
ivanovbg - майстор
Е тогава каква е файдата да топлиш вода в буфер с един градус(която с някаква термопомпа да я помпиш в радиаторите), наместо от 10 градуса въздух да се грееш направо с климатика?

Ти си се вманиачил в безплатната енергия, ама с много скъпо струващи инсталации. Изкореняваш ябълки за да сееш фотоволтаици. А ябълките използват много по ефективно слънчевата енергия. Осигуряват храна, алкохол и топлина (като ги отсечеш).
Не разбираш ли че вкарвайки топлината от околната среда вътре ти де факто изстудяваш околната среда и си увеличаваш загубите. Като излезеш да се поразходиш в двора после ще ти е по студено, ще те хване някой вирус и спестените пари от отопление ще ги дадеш за лекарства :-D
Последна промяна от ivanovbg на нед мар 17, 2013 1:57 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Тани написа:
Всъщност топлообмена с почвата е търсен ефект в случая! Реално така се добавя топлина в системата. Лазаре, помисли си малко дали пък чистата термопомпа земя/вода няма да ти излезе по-рентабилна за нашия климат :wink:
Тани написа:
Добре е за минусови температури само! Ако има възможност да минава в режим въздух/вода за положителни температури ще е добре за нашите условия.
От друга страна ако сметнем разходите за помпи , сондажи и след това разхода на помпите за ток , може да се окаже , че това с буфера е по-добър вариант , въпреки,,че работи на по-ниска температура! Промяната в СОР не ми се вярва да е много голяма за 0°С и за 10°С
А тези мои мнения прочете ли ги , или просто се заяждаш с мен по навик? А аз се опитвам да ти обяснявам! Започна леко да ми омръзва и да се изнервям! А съм спокоен човек!

ПП и не е лошо да правите разлика между климатик и термопомпа, която подгрява вода и съответно цялата къща, включително банята, тоалетната и коридорите!
ivanovbg - майстор
Прочетох ги - и затова писах че е скъпо удоволствие да живееш върху ледник. Един колега беше написал че вече водата му е 8 градуса , а не 12. Постепенно земята под къщата изстива и няма какво да я топли толкова.

П.П. Климатика не е ли термопомпа? Разликата само от къде взима топлината и в какво я помпи. Иначе си е все тая.
Тани - модератор
Климатика е термопомпа, но термопомпата не е климатик!

А този мой цитат прочете ли?
Тани написа:
Доколкото разбирам, не е необходимо да го чакат да замръзне! Стоплят си буфера във всеки удобен момент, когато има енергия. Просто НЕ ГИ ПРИТЕСНЯВА, ако водата започне да замръзва , защото докато замръзне напълно има много енергия , освобождавана от фазовия преход , която да оползотворят. Реално ползват енергията , но водата не замръзва, защото температурата не продължава да пада, а остава константна :wink: Все едно разполагат с много по-голям буфер !

ПП,А през лятото, докато охлаждат къщата, спокойно могат да си топлят буфера, до каквато температура успеят :wink: Леда не е целта, а енергията от прехода! Ако има достатъчно енергия без да с стига до фазов преход и последващо замръзване - още по-добре.

Колегата дали си е топлил буфера/кладенеца и земята около него през лятото, с помощта на термопомпата, плюс допълнителни панели от слънцето до да речем 50-60 градуса? Какъв ли ще е ефекта? Хайде да не избързваме с нападките към останалите , а!!!!!!!!!!!!!!!!

ПП Камиона е автомобил, но автомобила не е камион! Ако не вярваш, опитай се да качиш 20 тона на личния си автомобил! Точно такъв ще е успеха да стоплиш всичките си 10 помещения с един климатик, въпреки топлообмена за който говореше Вальо по-горе! Но с една термопомпа може да успееш! Ако решиш да сложиш 10 климатика , няма да ти излезе по-евтино, а и общата инсталирана мощност ще е много по-голяма , за да постигнеш същия ефект!
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: