• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
Браво, аз моите ги пердаша всеки ден с едно стъклено шише от бира :lol: и после пак на простира :lol:
valentor - специалист
Нали обяснявах , че съм мноооооого мързелив
Stefan_62 - майстор
valentor написа:
Нали обяснявах , че съм мноооооого мързелив
Абе то не си е до мързела :lol: , ама просто нямам къде да ги затискам за през ноща :? , иначе и аз бих го направил като теб :lol: :drinkers:
Stefan_62 - майстор
Днес заложих телешкият шол и свинското контра филе да висят на студено :lol: .
Вече осоленото месо и изкиснато във вода:
Изображение
Оставено 1-2ч. да позавехне:
Изображение
Приготвената смес за кайзероване на телешкият шол:
Изображение
Вече готовите с подправки мезета. Телешкият шол както казах го кайзеровах, а свинското го приготвих по рецепта за филе "Елена" /смес от чубрица, черен пипер и малко кимион/:
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая накичено редом до суджуците да се подготвя за хапване :lol:
Изображение
Ами остава ми да чакам 1-2 седмици :? и да го подкарваме с винцето.
stiv1961 - майстор
А бе не е ли малко рано по време на пости да показвате такива изкушения :shock: . Аз чакам прасето да наддаде още малко килограми :-D , чаааак след около 25 деня че му видим рибиците :partyman:
Стефко, за телешкото кайзеровано не ползваш ли и подправката ,,чимен"?
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
А бе не е ли малко рано по време на пости да показвате такива изкушения :shock: . Аз чакам прасето да наддаде още малко килограми :-D , чаааак след около 25 деня че му видим рибиците :partyman:
Стефко, за телешкото кайзеровано не ползваш ли и подправката ,,чимен"?
Ами който си има прасенце ще чака :lol:, а такива като мен ще си купуват месото и ще го залагат по рано :lol: и после пак и пак. Чена има чимен в сместа ето и пропорцията:
"Правим смес от: 3 пълни с.л. червен пипер, 50гр. мляна чубрица, 20 гр. сол, 2 гр. захар, 1 ч л. риган, 6 скилидки пресован чесън, 1-2 с.л.смлян черен пипер, 1-2 с.л. чимен Смленият чимен се залива с вода и преседява 8 часа.Чимена се отцежда от водата и се смесва с другите подправки, прецедения сок на средно голям лимон и 50 гр. червено вино. Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на рядък сос." .За килограм месо.
Само свинското /както писах по-горе/ е с чубрица, черен пипер и малко кимион. Ха :drinkers:
bulhomes2 - майстор
Много благодаря за подробната рецепта. И аз го правя с чимен, чесън, вино, пипери и каквото друго ми хареса. Но всичко слагах на "мирис" и нямах повтаряемост. Но пък 2 пъти ми се бяха получили великолепни. Мисля, че бях слагал мартини или кампари тогава... Тая зима ще е по твоята.
fox_vt - майстор
Stefan_62 :prayer: :prayer: :prayer: Браво това се казва примерна тераса =D> Как да не му отиде на гости човек :lol: Аз ако се задържи студа ще почвам другата седмица.
Stefan_62 - майстор
bulhomes2 написа:
Много благодаря за подробната рецепта. И аз го правя с чимен, чесън, вино, пипери и каквото друго ми хареса. Но всичко слагах на "мирис" и нямах повтаряемост. Но пък 2 пъти ми се бяха получили великолепни. Мисля, че бях слагал мартини или кампари тогава... Тая зима ще е по твоята.
Ето ти пълната рецепта:
Телешката кайзер пастърма

Отстраняват се жили, ципи и така нататък. Измива се обилно . Месото се нарязва на парчета от около 2 пръста в посока на дължината на мъскула. В дълбока тенджера се реди 1 пръст сол и 1 слой месо,пак се повтаря 1 пръст сол 1 месо и така докато се покрият всички парчета. Така престоява 2 дни,всеки ден се понадига малко тенджерата и се източва кръвчицата. На 2-тият ден измивам парченце и пробвам на сол. Ако е добре пристъпваме към следващата операция. Измиват се и се слагат за час час и половина във вода с оцет /20-50мл./ да покрие месото. След това пак се измиват и се слагат на проветриво да се проветри 1-2ч. Пронизвам с дебела игла и здрав конец.
Правим смес от: 3 пълни с.л. червен пипер, 50гр. мляна чубрица, 20 гр. сол, 2 гр. захар, 1 ч л. риган, 6 скилидки пресован чесън, 1-2 с.л.смлян черен пипер, 1-2 с.л. чимен Смленият чимен се залива с вода и преседява 8 часа.Чимена се отцежда от водата и се смесва с другите подправки, прецедения сок на средно голям лимон и 50 гр. червено вино. Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на рядък сос. Намазаното с подправката месо се закача да съхне на проветриво място в продължение на 24 часа, след което се поставя в тава и се затиска отгоре, като престоява още едно денонощие, след това се поставя да съхне.
След 1-2 седмици са готови (в зависимост колко меки ги харесвате). След като се свалят се слагат в торбички и във фризера се съхраняват. Вадят се от фризера 15-20 минути преди консумация.

Миналата година се получи добър резултат, но все пак всеки си има вкус, на някой може и да не му хареса направено по тази рецепта. Между другота може и свински рибици да се приготвят по тази рецепта.
Последна промяна от Stefan_62 на ср ное 27, 2013 8:22 pm, променено общо 1 път.
Stefan_62 - майстор
fox_vt написа:
Stefan_62 :prayer: :prayer: :prayer: Браво това се казва примерна тераса =D> Как да не му отиде на гости човек :lol: Аз ако се задържи студа ще почвам другата седмица.
:lol: Заповядай те, само изчакайте поне 1-2 седмици да станат филетата. Има добруджанско вино и ракия, зелцето и то вече е почти готово, така че няма проблем. :drinkers:
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: