• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
nikolson - майстор
Е-е-е, още миналата седмица. На предната страница писах. Ама тая и жената се вкисна, та ракията я карам с млечна салата... :lol:
Gnus - специалист
Защо било по-добре с готварска сол, а не с морска?
Stefan_62 - майстор
Gnus написа:
Защо било по-добре с готварска сол, а не с морска?
Ами не знам защо е по-добре, но според мен това няма значение за зелето. Аз 30-на години си го правя с готварска и съм нямал никакви проблеми зелцето и чорбата си стават перфектни. Една година пробвах с морска и останах разочарован от крайният резултат, но всичко си е въпрос на вкус, някой предпочитат с морска , а други с готварска. Някой казва, че понеже готварската била йодирана по-добре било с морска /на която също пише, че е йодирана :? /, но аз не съм на това мнение.
zdraveca - специалист
По въпроса със захарта, и моето мнение е, че подпомага млечно-киселата ферментация. Чорбата а и самото зеле стават малко по-кисели поне така на мене ми се струва.
За морската сол, може би всичко някога е започнало от цената, знам ли, но аз не я харесах оставя едни песъчинки макар и много дребни, но ме дразнят, за това ползвам готварска сол.
А за сефтето, направих първи опит с една цяла кокошка/пиле (знам ли го в магазина какво е) и във фурната, доволен останах, бях му намушкал и 2-3 сурови наденички, така леко скрити на дълбокото. Щом гостите се повториха, значи е било добро :partyman:
VLADO66 - майстор
На готварската сол и нямам доерие след като миналата година ми прецака двайсетина буркана собствено производство домати.
Stefan_62 - майстор
VLADO66 написа:
На готварската сол и нямам доерие след като миналата година ми прецака двайсетина буркана собствено производство домати.
Доматите на трушия ли бяха или консерва и не си ли се замислял, че причината да ти се развалят доматите може и да е друга, а не от солта.
VLADO66 - майстор
Бурканите/омния/ са мои,капачките бяха втора употреба/и предишната година съм ги ползвал за домати/като и друг път съм ползвал капачки повече от веднъж за по-евтината продукция и ми е ясно че след затваряне се минават с тъпото на нож отгоре. Доматите са собствено производство,като не съм ползвал препарати в карантинен период преди беритба,стерилизиране както всяка година и единственото звено което не зависи от мен беше солта.
Stefan_62 - майстор
VLADO66 написа:
Бурканите/омния/ са мои,капачките бяха втора употреба/и предишната година съм ги ползвал за домати/като и друг път съм ползвал капачки повече от веднъж за по-евтината продукция и ми е ясно че след затваряне се минават с тъпото на нож отгоре. Доматите са собствено производство,като не съм ползвал препарати в карантинен период преди беритба,стерилизиране както всяка година и единственото звено което не зависи от мен беше солта.
А отчете ли температурните условия когато ги прави, аз миналата година така си заносих в жегата двайстина буркана с домати / всичките изгърмяха в казана докато се варяха/. Докато ги наредя и тем подобни те вече бяха тръгнали да втасват :lol:. Просто вероятноста да е от солта е почти нулева, помисли колко количество слагаш, а и да не сложиш сол не е фатално. Правили сме и домати без сол /тя се слага за овкусяване, а не като консервант, освен при туршиите/, аз си мислех, че жената е сложила,тя обратното и накрая се разбра, че се варят без сол :lol: и никакви проблеми. Така, че според мен не е било от солта.
VLADO66 - майстор
Не са чакали въобще варенето и след него си бяха с хлътнали/вакуумирани/ капачки.
hidrazin - майстор
Никакъв шанс от солта. някъде другаде е объркана процедурата или материалите. Сол на домати слагам около една супена лъжица на 10 кг. - само за вкус. Винаги готварска и съм нямал никога проблем. Не помня от кога не съм ползвал капачки втори път. Само понякога винтови.
:partyman:
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: