Е-е-е, още миналата седмица. На предната страница писах. Ама тая и жената се вкисна, та ракията я карам с млечна салата... 
Съвети за начинаещи готвачи.
nikolson
- майстор
793 мнения в "Кисело зеле"
Stefan_62
- майстор
Gnus написа:Защо било по-добре с готварска сол, а не с морска?Ами не знам защо е по-добре, но според мен това няма значение за зелето. Аз 30-на години си го правя с готварска и съм нямал никакви проблеми зелцето и чорбата си стават перфектни. Една година пробвах с морска и останах разочарован от крайният резултат, но всичко си е въпрос на вкус, някой предпочитат с морска , а други с готварска. Някой казва, че понеже готварската била йодирана по-добре било с морска /на която също пише, че е йодирана
zdraveca
- специалист
По въпроса със захарта, и моето мнение е, че подпомага млечно-киселата ферментация. Чорбата а и самото зеле стават малко по-кисели поне така на мене ми се струва.
За морската сол, може би всичко някога е започнало от цената, знам ли, но аз не я харесах оставя едни песъчинки макар и много дребни, но ме дразнят, за това ползвам готварска сол.
А за сефтето, направих първи опит с една цяла кокошка/пиле (знам ли го в магазина какво е) и във фурната, доволен останах, бях му намушкал и 2-3 сурови наденички, така леко скрити на дълбокото. Щом гостите се повториха, значи е било добро
За морската сол, може би всичко някога е започнало от цената, знам ли, но аз не я харесах оставя едни песъчинки макар и много дребни, но ме дразнят, за това ползвам готварска сол.
А за сефтето, направих първи опит с една цяла кокошка/пиле (знам ли го в магазина какво е) и във фурната, доволен останах, бях му намушкал и 2-3 сурови наденички, така леко скрити на дълбокото. Щом гостите се повториха, значи е било добро
Stefan_62
- майстор
VLADO66 написа:На готварската сол и нямам доерие след като миналата година ми прецака двайсетина буркана собствено производство домати.Доматите на трушия ли бяха или консерва и не си ли се замислял, че причината да ти се развалят доматите може и да е друга, а не от солта.
VLADO66
- майстор
Бурканите/омния/ са мои,капачките бяха втора употреба/и предишната година съм ги ползвал за домати/като и друг път съм ползвал капачки повече от веднъж за по-евтината продукция и ми е ясно че след затваряне се минават с тъпото на нож отгоре. Доматите са собствено производство,като не съм ползвал препарати в карантинен период преди беритба,стерилизиране както всяка година и единственото звено което не зависи от мен беше солта.
Stefan_62
- майстор
VLADO66 написа:Бурканите/омния/ са мои,капачките бяха втора употреба/и предишната година съм ги ползвал за домати/като и друг път съм ползвал капачки повече от веднъж за по-евтината продукция и ми е ясно че след затваряне се минават с тъпото на нож отгоре. Доматите са собствено производство,като не съм ползвал препарати в карантинен период преди беритба,стерилизиране както всяка година и единственото звено което не зависи от мен беше солта.А отчете ли температурните условия когато ги прави, аз миналата година така си заносих в жегата двайстина буркана с домати / всичките изгърмяха в казана докато се варяха/. Докато ги наредя и тем подобни те вече бяха тръгнали да втасват
hidrazin
- майстор
- На линия
Никакъв шанс от солта. някъде другаде е объркана процедурата или материалите. Сол на домати слагам около една супена лъжица на 10 кг. - само за вкус. Винаги готварска и съм нямал никога проблем. Не помня от кога не съм ползвал капачки втори път. Само понякога винтови.

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература