Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gecata1059 - специалист
Предстой ми поставяне на вътрешно табло на гараж.Инсталацията се състои от от два кръга за контакти и осветление. На единия кръг за контактите е свързан само един контакт, директно от таблото , на другия кръг са два.Изпълнени са със мостови кабел 2x 2.5 . За осветление са предвидени две крушки вътре и една за пред гаража.Пуснат е мостови кабел 2x1.5 .За осветлението ще монтирам 10А авт.прекъсвач , а за контактите 20А. Във външното общо табло има монтиран електромер и АП Merlin Gerin B63.Монтирани от енергото. Трябва ли да монтирам главен прекъсвач във моето табло и колко ампера евентуално ? Има ли значение със каква крива на изключване ще бъдат.Повечето които се предлагат са със "С". В единия контакт( самостоятелния ), ако се наложи да се включи ,примерно електрожен ,дали ще издържи на натоварване или да сменя кабела докато е време.И още един въпрос.Със какво сечение трябва да бъде захранващия кабел от главното табло.Разстоянието е 12 метра. Благодаря предварително.
gogo7777 - майстор
Ако ще включваш електрожен, сложи 25А предпазители за контактите (или поне на единия кръг където се предполага, че ще го включваш електрожена). Най-добре е обаче да си смениш кабелите на единия кръг с 4 квадрата кабел. Хубаво е да имаш на това табло и един главен бушон за удобство и повече сигурност, стига да няма други табла между това и главното на стълба.
valentino76bs - майстор
С коеф. на едновременност 0.6 :) , 4 кв.мм захранващ кабел са напълно достатъчни в твоя случай.Нали говорим за м.ф. захранване!
Jacomo - специалист
Аз ти препоръчвам в главното табло да сложиш прекъсвач, съобразен с кабела, който ще опъваш до гаража. Ако нямаш възможност да сложиш друг прекъсвач, то трябва да пуснеш кабел от главното табло до гаражното, който може да провежда поне 63A, за да е защитен от главния прекъсвач, в случай на късо по трасето до гаража.

В гаражното табло аз бих сложил един общ прекъсвач за цялото табло за удобство.
Какви консуматори смяташ да подвключваш в 2-та кръга за контакти? Този електрожен колко A ток черпи?
gecata1059 - специалист
valentino76bs написа:
С коеф. на едновременност 0.6 :) , 4 кв.мм захранващ кабел са напълно достатъчни в твоя случай.Нали говорим за м.ф. захранване!
Да захранването е монофазно.
gecata1059 - специалист
Jacomo написа:
Аз ти препоръчвам в главното табло да сложиш прекъсвач, съобразен с кабела, който ще опъваш до гаража. Ако нямаш възможност да сложиш друг прекъсвач, то трябва да пуснеш кабел от главното табло до гаражното, който може да провежда поне 63A, за да е защитен от главния прекъсвач, в случай на късо по трасето до гаража.

В гаражното табло аз бих сложил един общ прекъсвач за цялото табло за удобство.
Какви консуматори смяташ да подвключваш в 2-та кръга за контакти? Този електрожен колко A ток черпи?
Главното табло е монтирано от Чез. Там не мога да пипам. В контактите ще се включват-Бормашина, флекс и други подобни уреди.Електрожен нямам.Питам евентоално ако се наложи.
gogo7777 - майстор
Няма значение, че нямаш електрожен....все някога ще ти е необходим. Добре е да имаш в гаража силови контакти. Друг варянт е да сложиш само един контакт директно от главния бушон на гаражното табло и той ще ти е силовият контакт.
galin56 - специалист
Абе човек за какво ти е 4 кв кабел. Евентуално, може би след 2-3 години си щял да включиш електрожен за 5 минути. Нищо няма да му стане на кабела. На новите електрожени препоръчват 16А предпазител, което ти е напълно достатъчно в твоята инсталация. А и говорим за 5 минути, не за ежедневна работилница. Оставяй го 2,5 кв. напълно достатъчен е за един гараж с един контакт.
shadow__01 - майстор
Хубаво е да се сложи главен предпазител около 30-35A. Колкото е стандарта там, не ги знам точно.
fikata - майстор
Трябва ли да монтирам главен прекъсвач във моето табло и колко ампера евентуално ?
Нормално е да монтираш такъв прекъсвач в твоето табло с номинален ток една степен по ниска или най много равен на тока на прекъсвача след електромера ти в таблото на ЧЕЗ.
Последна промяна от fikata на вт мар 25, 2014 4:28 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Вътрешно табло на гараж ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: