Предстой ми поставяне на вътрешно табло на гараж.Инсталацията се състои от от два кръга за контакти и осветление. На единия кръг за контактите е свързан само един контакт, директно от таблото , на другия кръг са два.Изпълнени са със мостови кабел 2x 2.5 . За осветление са предвидени две крушки вътре и една за пред гаража.Пуснат е мостови кабел 2x1.5 .За осветлението ще монтирам 10А авт.прекъсвач , а за контактите 20А. Във външното общо табло има монтиран електромер и АП Merlin Gerin B63.Монтирани от енергото. Трябва ли да монтирам главен прекъсвач във моето табло и колко ампера евентуално ? Има ли значение със каква крива на изключване ще бъдат.Повечето които се предлагат са със "С". В единия контакт( самостоятелния ), ако се наложи да се включи ,примерно електрожен ,дали ще издържи на натоварване или да сменя кабела докато е време.И още един въпрос.Със какво сечение трябва да бъде захранващия кабел от главното табло.Разстоянието е 12 метра. Благодаря предварително.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gecata1059
- специалист
39 мнения в "Вътрешно табло на гараж ?"
gogo7777
- майстор
Ако ще включваш електрожен, сложи 25А предпазители за контактите (или поне на единия кръг където се предполага, че ще го включваш електрожена). Най-добре е обаче да си смениш кабелите на единия кръг с 4 квадрата кабел. Хубаво е да имаш на това табло и един главен бушон за удобство и повече сигурност, стига да няма други табла между това и главното на стълба.
valentino76bs
- майстор
С коеф. на едновременност 0.6
, 4 кв.мм захранващ кабел са напълно достатъчни в твоя случай.Нали говорим за м.ф. захранване!

Jacomo
- специалист
Аз ти препоръчвам в главното табло да сложиш прекъсвач, съобразен с кабела, който ще опъваш до гаража. Ако нямаш възможност да сложиш друг прекъсвач, то трябва да пуснеш кабел от главното табло до гаражното, който може да провежда поне 63A, за да е защитен от главния прекъсвач, в случай на късо по трасето до гаража.
В гаражното табло аз бих сложил един общ прекъсвач за цялото табло за удобство.
Какви консуматори смяташ да подвключваш в 2-та кръга за контакти? Този електрожен колко A ток черпи?
Какви консуматори смяташ да подвключваш в 2-та кръга за контакти? Този електрожен колко A ток черпи?
gecata1059
- специалист
valentino76bs написа:С коеф. на едновременност 0.6Да захранването е монофазно., 4 кв.мм захранващ кабел са напълно достатъчни в твоя случай.Нали говорим за м.ф. захранване!
gecata1059
- специалист
Jacomo написа:Аз ти препоръчвам в главното табло да сложиш прекъсвач, съобразен с кабела, който ще опъваш до гаража. Ако нямаш възможност да сложиш друг прекъсвач, то трябва да пуснеш кабел от главното табло до гаражното, който може да провежда поне 63A, за да е защитен от главния прекъсвач, в случай на късо по трасето до гаража.Главното табло е монтирано от Чез. Там не мога да пипам. В контактите ще се включват-Бормашина, флекс и други подобни уреди.Електрожен нямам.Питам евентоално ако се наложи.
galin56
- специалист
Абе човек за какво ти е 4 кв кабел. Евентуално, може би след 2-3 години си щял да включиш електрожен за 5 минути. Нищо няма да му стане на кабела. На новите електрожени препоръчват 16А предпазител, което ти е напълно достатъчно в твоята инсталация. А и говорим за 5 минути, не за ежедневна работилница. Оставяй го 2,5 кв. напълно достатъчен е за един гараж с един контакт.
shadow__01
- майстор
Хубаво е да се сложи главен предпазител около 30-35A. Колкото е стандарта там, не ги знам точно.
fikata
- майстор
Трябва ли да монтирам главен прекъсвач във моето табло и колко ампера евентуално ?Нормално е да монтираш такъв прекъсвач в твоето табло с номинален ток една степен по ниска или най много равен на тока на прекъсвача след електромера ти в таблото на ЧЕЗ.
Последна промяна от fikata на вт мар 25, 2014 4:28 pm, променено общо 2 пъти.
Тема "Вътрешно табло на гараж ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература