Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pipilica - майстор
:?
BLUEPUPIL - майстор
След като нивото на водата се покачва и оттегля бавно, вероятността да бъдат изнесени по-големи количества почвени частици от под новите основи (суфозия) е минимална. Все пак е задължително новите основи да са по-широки от традиционните. По този начин по време на наводнението, когато почвата е с намалена носимоспособност на кв. см. и в последсвие, когато част от нея е изнесена от водата ще има почти никакво или минимално слягане.
agro - специалист
BLUEPUPIL написа:
Все пак е задължително новите основи да са по-широки от традиционните. По този начин по време на наводнението, когато почвата е с намалена носимоспособност на кв. см. и в последсвие, когато част от нея е изнесена от водата ще има почти никакво или минимално слягане.
Новите стъпки на колоните ще започват под стария ивичен фундамент, така че при отливането им да залеят и включат в себе си стария фундамент, надявайки се той да послужи като хоризонтал-рамбалка от стъпка до стъпка. Ако греша - поправете ме.
Преобладаващата част от съществуващото застрояване е от стоманени колони, зазидани в стените и едноскатни метални ферми със студено огънати столици на покрива. Тъй като имам и около 30 тона стоманени колони на склад, демонтирани от панелни стени на бетонов възел, смятам да строя всичко на база стоманен скелет, който после да скрия зад каменни и тухлени зидарии, дървени облицовки и предстенни обшивки. Само с поглед от въздуха да се вижда, че покрива е от полиуретанови панели.
От кулокрана се отказах, купих стар камион с телескопична кранова уредба и смятам с него да монтирам.
agro - специалист
Започна се! Качвам снимки, че това е първия ми дренаж и може да съм оплескал нещата. Който вижда грешките, да казва. Поне си видях какви са ми фундаментите. Реших дренажа да го започна от водомерната шахта, че е на най-високо, на далечния край ще сложа също шахта, за да мога лесно да го промивам, като се затлачи. Оттам го включвам в дъждовната канализация и - към реката.

Прикачен файл

P91914381.jpg Три дни копане - това е резултата. Дълбочината е до долния край на ивичния фундамент.

Прикачен файл

P92014451.jpg Сложих геотекстил 150 грама/кв.м и двуслойна дренажна тръба с перфорация само в горната част /свода/

Прикачен файл

P92014471.jpg Засипах тръбата с филц. Понеже тръгнах от водомерната шахта, реших да използвам изкопа и за един водопровод към далечния край на парцела.

Прикачен файл

P92014491.jpg засипаната с филц тръба увивам с геотекстила

Прикачен файл

P92014521.jpg засипвам увития дренаж с каквото имам - в случая трошен камък - филц
agro - специалист
Останаха две снимки от вчера, но не ми даде да ги кача всичките заедно. Днес и утре продължавам полагането, като ми остане време, ще кача още снимки на готовите участъци.

Прикачен файл

P92014541.jpg Така изглежда готовия дренаж в разрез

Прикачен файл

P92014561.jpg Така и така изкопано, що да не сложа и тръба за дъждовната вода. Речено-сторено.
vladilen - специалист
с геотексил не се ли облича първо дренажната тръба и след това втори път - трошляка?
не че съм чел по нагоре, но така или иначе си копал, защо не си сложил дренажна мембрана (онази на пъпките)?
и един въпрос към специалистите - как се поставя - с пъпките към стената или ... и защо?
VLADO66 - майстор
Ей,направил си по-трудното ама нейсе :) Ролята на геотекстила е да отдели дренажния от почвения слой така че в първия да не се инфилтрилат частици от втория и да загубят работоспособността му. Иначе всичко е точ,стига да си спазил наклона на дренажната тръба.
agro - специалист
Вчера го докарах до събирателната шахта, оттам вече е лесно - само тръба за отвеждане. Счупихме се от бързане двама човека 5 дни, да изпреварим дъжда. Сега го заравям на това положение, че прогнозата е кофти, да не ми напълни трапа с вода, че е до основите, а те вече веднъж са поддавали през годините и стената се е пропукала около ъгъла на постройката

Прикачен файл

P92214761.jpg Шахтата, която събира дренажа с водостока

Прикачен файл

P92214721.jpg Дренажа, канала и водопровода им се види финала
kozl - майстор
vladilen написа:
и един въпрос към специалистите - как се поставя - с пъпките към стената или ... и защо?
С пъпките към стената. Така се получава свободно пространство м-у стената и мембраната, което служи като дренажен път към заложената дренажна тръба. А комплексния детайл включва и хидроизолация по стената.
stivemaster - майстор
Isostud (Изостуд)

Многофункционална защита

Изостуд е хидроизолационна мембрана от полиетилен с висока плътност (HDPE), с отлична механична якост, устойчивост на корозия и химически реагенти, издръжлива на якост до 200 KN/m2. Благодарение на специалната си пъпковидна повърхност, ИЗОСТУД предпазва от влага и позволява постоянно вентилиране и дрениране на покритите и защитени повърхности. Като резултат, ИЗОСТУД система е иделната бариера срещу водата, влагата, подпочвените газове (Радон и др.) и изпаренията. Използва се за хидроизолация на стени и основи както самостоятелно, така и в комбинация с битумна мембрана. Използва се и като изолация на тераси, плоски покриви и покрив-градини като разделителен слой между различни материали и като укрепващ и стабилизиращ елемент за горните завършващи финишни слоеве.

Maxistud (Максистуд)

Доказано качество

Maxistud е техническото решение във всички ситуации, при които се изисква допълнителна дренажна пропускливост. Това е особено важно, когато Maxistud е използван като защита на битумната мембрана, защото не допуска хидростатичен натиск върху нея. С Maxistud не са необходими мокри процеси по време на полагането на бетона, което на свой ред дава възможност за намаляване на разходите. С Maxistud растителността е предразположена към оптимални условия за развитие, като има лесен достъп до водата, която се задържа в кухините. Голямото количество вода се дренира и по такъв начин се предотвратява проблемите от задържането и. Maxistud се използва за озеленени покриви и тераси.

Давам ти и за двете, щото повечето хора не правят разлика,но ти обръщам внимание, това са мембрани които зашитават срещу влага ,а не срещу воден напор !!! Тоест, трябва да се ползват в система с мазана ХИ !!!

Тема "Как да повдигна нивото на пода?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: