• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 30
От мобилни телефони до цифрови камери
П. Петков - специалист
Проблемът и на двете схеми е, че при обратно свързване на акумулатора резисторът 33 Ohm/3W ще се озори. При втората схема това може да се реши чрез поставяне последователно само на него на предпазител 0,25А, доколкото се приема, че токът на дозаряд няма да надвишава 100мА. При първата схема обаче, това няма как да стане и при включване на мрежовия ключ токът ще се ограничи от резистора и от 8 амперовия предпазител. От друга страна, ако приемем че изправеното напрежение е 18V, то при обратно включване на акумулатора максималният ток през резистора би трябвало да бъде около 1А, мощността върху него ще е 33W, а тиристорът няма да се запушва в "нулите" на мрежовото напрежение, тъй като токът му на удържане е доста по-малък от минималния ток, който ще протича през него -12V/33 Ohm=0.36А. (През тиристора ще протича постоянен ток 0,36А плюс със съставната от пулсиращия ток, дължащ се на изправеното и нефилтрирано напрежение от "Греца".) Всъщност, при нормална полярност на акумулатора, ако дозарядният ток е само 100мА, мощността, разсейвана от резистора, ще е само 0,33W и той няма нужда да е 3 ватов. Не съм пробвал експериментално колко трябва да е стойността на резистора, за да се получи ток от 100мА, но този ток ще зависи най-вече от изправеното напрежение на "Грец"-а. Ама ще го пробвам! :)
П. Петков - специалист
За съжаление, схемата е грешна и не изпълнява изискването за едновременно осигуряване на дозаряд и защита от обратно включване на акумулатора, поради което я свалям от постинга.
Без второ реле няма как да се реши проблема с дозаряд и заедно с това да има защита от обратно включване (или поне аз не мога да го измисля).
Общите изискванията за работата на схемата могат да се формулират що-годе така:
Автоматично определяне номиналното напрежение на зареждащия се акумулатор.
Защита при включване на акумулатора с обратна полярност.
Защита от разреждане на акумулатора при отпадане на захранващото напрежение.
Автоматично изключване на зарядното устройство при изключване (откачване) на акумулатора по време на зарядния процес.
Защита при окъсяване изводите на зарядното устройство (без свързан акумулатор).
Зареждане на акумулатора с автоматично или ръчно изключване на зарядния процес.
Регулиране на зарядния ток.
Режим на дозаряд с малък ток.
Възможност за цикличен режим "заряд-разряд".
Мек старт на зарядния ток.
Зареждане с асиметричен ток "заряд-разряд", като разрядът е в частта на изправеното и нефилтрирано синусоидално напрежение, когато заряден ток отсъства.
Защита от свръх ток при късо съединение в някоя от клетките по време на заряд. Токова защита при предварително задаване на по-голям заряден ток от препоръчителния за съответния акумулатор или при паралелно включване на втори акумулатор.
В режим на автоматично изключване, напрежението на акумулатора трябва да се мери по време на безтоковите паузи. Последното изискване е свързано с елиминиране напрежителния пад от зарядния ток върху вътрешното съпротивление на акумулатора. При акумулатори с повишено вътрешно съпротивление, падът върху това съпротивление, особено при големи зарядни токове, довежда до предварително автоматично изключване и недозаряд на акумулатора.
И на последно място индикации за режима и състоянието на устройството:
- Индикация при свързване с обратна полярност на акумулатора.
- Индикация на големината на зарядния ток.
- Индикация на напрежението на акумулатора.
- Индикация за режим на заряд.
- Индикация за режим на разряд.
- Индикация за наличие на мрежово напрежение.
- Индикация за край на зарядния процес при автоматично изключване.
- Индикации при прекъсване на защитните предпазители.
Вероятно има и други възможности за които си нямам и хал хабер. :)
В резюме:
Китайците са направили евтини, чудесни зарядни устройства, които са процесорно управляеми, импулсно-високочестотни са, напълно автоматични са, и всякакви лайчески импровизации по темата са само губене на време и занимания в стил.... "Технически онанизъм". :-D
Последна промяна от П. Петков на ср фев 04, 2015 5:27 am, променено общо 1 път.
jojovr - специалист
Всъщност съпротивлението за дозаряд, условно да го наречем R, трябва да се определя конкретно за всеки акумулатор в зависимост от капацитета му, тъй като е добре токът на дозаряд да бъде 1/100 от капацитета на акумулатора.
Например за един 45Ah акумулатор препоръчват ток на дозаряд 0,45А.
Аз на моето зарядно съм сложил 33 Ohm/ 3W защото нямах друго под ръка. Така в същност при мен се получава поддържащ заряд, а не дозаряд...
Иначе трябва да се смята според капацитета на акумулатора. :yawinkle:

П.П. между другото, на последния вариант на схемата, който си предложил, ако К 1-1 и/или К1-2 се отворят, пак няма да има дозаряд, независимо какво съпротивление R ще се използва... :wink:
П. Петков - специалист
Вярно е! Дозаряд няма да има, поради което схемата я свалих и сега се червя от срам! :x
Дали да не се завия и презглава? :)
Успех в заниманията със схемата за десулфатизация!
sbirov - специалист
На мен ми хареса това - accumul8 :partyman:
А срещу обратно включване - успоредно на акумулатора "обратен" 20-амперов диод и предпазител...
Иначе за китайските зарядни съм съгласен. Автоматични, импулсни, микропроцесорни и евтини - ако можеха и да зареждат щеше да е приказка.
jojovr - специалист
Иначе за китайските зарядни съм съгласен. Автоматични, импулсни, микропроцесорни и евтини - ако можеха и да зареждат щеше да е приказка.
^^^ :lol: :finga:
За това си предпочитам старите изпитани схеми и си ги правя сам! :2thumbs:
gogo7777 - майстор
Тая схема арна ли е.......с малко замяна на транзистори и диоди, ще извади ли 10-на ампера на изхода.
Прикачен файл:
lead_acid_charger.jpg
pansim - майстор
Изискванията които е написал колегата П. Петков са доста и са практически неизпълними /или трудно изпълними/ без микроконтролер.
Но според скромното ми мнение, 99% от хората просто пускат зарядното и сутринта въртят ключа и тръгват. Без да ги вълнуват всякакви екстри...и правилно. :)
Преди години моят вуйчо с гимнастики, промивки и смяна на електролит изкара 11 /единадесет/ години с един руски черен акумулатор. Без никакви десулфатизации и прочие...зареждаше се с обикновено зарядно с 4 диода и мерене гъстотата на електролита. Това всъщност е единствения верен метод за достигане на 100% заряд, без опасност от съсипване на акумулатора.
Ама тогава беше и подвиг да си купиш нов акумулатор...просто бяха кът и все с молби и връзки.
Сега е друго - нито акумулаторите са толкова недостъпни, нито са направени да карат толкова години. Радвай се ако изкара 1-2 години след като му мине гаранцията. Това е. Аз повече от 4-5 години не мога да изкарам с един акумулатор. Преди правих разни магии - асиметричен заряден ток - не помага. Просто сега се правят неща /не само акумулатори/ с предварително известен и много добре преценен от мениджърите живот!
Колкото и да не ни се иска :-D
П. Петков - специалист
gogo7777 написа:
Тая схема арна ли е.......с малко замяна на транзистори и диоди, ще извади ли 10-на ампера на изхода.
Прикачен файл:
lead_acid_charger.jpg
Схемата трябва да е сбъркана. При така начертана схема, транзисторът Т2 не може да е P-N-P (TIP42). Ако той е N-P-N (TIP41), вместо ценер, в базата трябва да има резистор. А, ако ценерът остане, то R3 трябва да отиде в емитера, защото базисния ток, при наличие на ценер, няма кой да го ограничи. Поне така мисля.
Има и още нещо. При запушване на Т1 от компаратора, базата му отива на маса, а емитерът остава на +12V, което ще доведе до неконтролируем пробив на прехода, поради превишаване на допустимото, обратно напрежение Е-B на Т1 и липса на ограничителен резистор.
Ако в сегашната схема се разменят местата на емитера и базата на TIP42, а вместо транзистора Т1, между базата на Т2 и изхода на компаратора се постави резистор, то схемата ще работи, но входовете на десния компаратор трябва да си разменят местата. При това, резисторът в базата на Т1 ще е излишен. Получава се схема на генератор на ток, при която токът ще се определя по формулата I=(Uz-Ueb)/R3 или той ще бъде около 4V/3.3 Ohm=1,2A. Като се има предвид ниския коефициент на усилване на T2 (3 при Ic=6A), то трябва да се постави втори транзистор, свързан по схема "Дарлингтон", при което токът от генератора ще се намали до 1A, поради наличие на още един напрежителен пад от прехода Е-В на първия транзистор на "Дарлингтона". Ако се изходи от максималната разсейвана мощност на резистора R3, максималният ток на заряд не може да превишава √(P/R) Aмпери, или √(5/3,3)=1,23А.
Накрая може да се направи заключение, че е озадачаващо да се публикуват некоректни или неекспериментирани схеми (нямам предвид колегата gogo7777, който задава въпроса, а техния автор). От друга страна, това ще да е полезно, като повод за упражняване на умствена гимнастика. :)
П. Петков - специалист
Туй то! Почти всичко си има!
Прикачен файл:
accumulator.JPG
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 30

Тема "Схема на зарядно" | Включи се в дискусията: