Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
С пелетен котел няма смисъл, тъй като температурите са максимум 80*С
filmatoplo - майстор
:) Има защото с мед ще си пиеш питието и няма да знаеш за проблем по тръбите , с алуминиева вложка -ще бъдеш винаги нащрек :wink: .
Pex-Al-Pex тръбите съм ги отписал преди 10-тина години :cool: . Алтернативата на медните за мен е ППР със стъклофибри - досега не са ме дънили за толкова години
syncho - майстор
Всеки луд с номера си, въпрос на вкус и предпочитания. Няма "най-добър" вариант. Въпрос на пари, възможност за изпълнение, естетическа издържаност и т.н.
filmatoplo - майстор
Така де , главно работя с мед , след това с полипропилен , отбягвам работа с тръбите с вложка , покрай пелетните котли по държат но при котли на дърва и особено въглища -не са за предпочитане .Моите в къщи са от мед -детето вече 6 години скача отгоре им , удря ги с каквото си иска -не мърдат , ако бяха други до сега 20 пъти да съм се наводнил в апартамента :wink: .
transportna - специалист
Ако тръбите с Аl вложка са вкопани пак ли ще са проблемни? И всъщност защо са проблемни?
шоп - майстор
Pex-Al-Pex тръбите не са проблемни. Проблемни са им фитингите, там може след време да просълзи. Ако тръбите са вкопани, а фитингите са на достъпно място за ревия и евентуално натягане-няма проблеми
димитар кисиов - специалист
kompi написа:
Здравейте! Нов съм във форума, изчетох доста информация,но ми е вече доста объркано в главата!
Време е да се спра на система. Моля ви за помощ в избора:
1. Дали конвектори (произведени от клима 2000) или ал, радиатори?
2. дали с медни тръби или с ал. влошка?
3. котел комбиниран или само за пелети? (имам оферти за Виадрус с горелка на бисолид гп32 , или Дакон Ера 25)
Ще се отоплява 120 кв.м. обща площ(височина 2.50м) 2 бойлера по 80л. Имам 8 см външна изолация, тройни стъклопакети с 6 камерна пвц дограма,. И 10см вата на всички тавани с Гипсокартон!

В старата къща,която живея сме на въглища и не ми се занимава повече с прах и хамалогия, но умишлено едната оферта е исках с котел на твърдо и пелети. Въпроса е да се избере вариант който е непретенциозен към пелети,понеже голяма част са некачествени? Благодаря предварително.
Къщата е до Пловдив(незнам дали има значение)
има значение че е близо до пловдив обадисе да покажа работещи инсталаци задаможеш сам да решиш как какво защо
k88 - специалист
filmatoplo написа:
Има вариант само с още 1 помпа освен тази на водното подово , или помпата ще върти през серпентината на бойлера и радиаторите като ще се явява и подаваща към главните тръби на подовото , това е най евтиния вариант -но е без термовентил , такива са почти всички инсталации от преди 3-4 години .
Ето до тук стигнахме но не са наредени всички елементи...
Прикачен файл:
w (2).jpg
Прикачен файл:
w (1).jpg
w (1).jpg (40.16 KиБ) Видяна 1481 пъти
Последно без трипътен сте избрали? Майстора не знае как се монтира ли? И друго - избрали сте комбиниран котел Грейко, а не сте оставили място за клапата за въздух :? ? Защо тогава не взехте чисто пелетен?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: