Всички имаме коли, нали ?
Chefo77 - майстор
stivemaster написа:
В твойта кочинка обаче, докато открият отново топлата вода и колелото, ще си в пенсия и като се обърнеш назад, няма да споделяш това си схващане (не ви ща напредъка ,не ви ща културата, мен на село по ма кефи) Малко профанизирам написаното от теб, но с това искам да ти обясня, без да те обиждам, че точно заради това схващане, сме на това дередже.Защото така, както живее тук на село, дава възможност на тези "ела къпан гъз" да се вихрят.А дали лелееш или не си е твоя работа, но ако в Германия ми направиш скапан ремонт, свят ще ти се завие после, да знаеш .Не знам ква ти е професията, предполагам продаваш настилки, но каквато и да е и там са така нещата.Те хората не са различни на запад иначе, ако ги опознаеш.Просто са свикнали да живеят в свят със закони и ако си позволят измекярски номер ЗНАЯТ, че следва шамар и си опичат акъла.Това, на по ограничените нашенци, се струва "скучно" ,което е смешно но .....
Заради кое ми схващане - че пазара ще изхвърли недостойните за него ли? Защо, ти нещо различно ли предлагаш? Искаш ли да кажеш, че измекяра ще си има редовната клиентела баламурници и някакви си закони ще го спрат? Че кой ще сигнализира за нарушенията му, след като баламурниците имат интерес той да ги ремонтира - нали взема с 5 лева по-евтино от този в качествения сервиз? Да, свят ще "ми" (що "ми", аз не съм автомонтьор :? ) се завие, ако на запад ти извърша некачествен ремонт, но като никой не се оплаква - как? Хората са свикнали да живеят в свят със закони, но докато свикнат да живеят в такъв свят, са се сменили няколко поколения. И е имало кой да съблюдава.
И не, не продавам подови настилки. Монтирам такива - казвал съм го 100 пъти. И точно защото не съм търговец, а човек, който постоянно контактува с клиенти на ниво различно от "дай ми пари - на ти стока", и защото си знам отношението към тях и към работата, която върша, съм абсолютно против това да се плюе на общо основание. Защото вероятно си нямаш идея колко неприятно е да ти пльоснат в лицето реплика от типа на "Майстор да не ти влезе в къщата", при условие, че си свършил или вършиш работата си така, както трябва. Да, този който го казва, няма предвид мен (предполагам), но самата идея че той е така настроен към работата на колеги и "колеги" по презумпция, обижда. В някои случаи - много - особено, когато с това те посрещнат.
Та кое трябва да претърпи промяна викаш? Дали не трябва да се промени И отношението към хората, които вършат някакви услуги?
И като казах, че не лелея за западното, никъде не споменах качеството - имах предвид, че просто не съм от хората, на които все запада им е в устата - пък там колко вземали, пък там какво било. Старая се да се отнасям към хората така, както искам да се отнасят към мен и затова за мен (работа, отношение) няма значение дали тук имаме същите закони или не. И са ми много странни такива от типа на "От утре спирам да пия", т.е. обещавам като се сменят някакви ообстоятелства, да стана по-готин. Ами ти ако сега си такъв, как ще се променят нещата генерално, ако ти самия не искаш да ги промениш, започвайки от себе си???
kalpev - специалист
stan73 написа:
Чефо е солиден и точен пич и си в абсолютна грешка с предположенията си за него !
Потвърждавам! Чефо винаги е откликвал при нужда и помагал! Безвъзмездно!!!
dyaneff - майстор
stivemaster написа:
Не погледнах и аз, за да ви кажа състоянието му, но майстора го пита - Откъде зареждате бе мама му стара, как ще се напълни така, за колко ..... поглежда цифрата на километража и тази на филтъра .... 3000 км.!!!! Онзи вика - Ами откъде откъдето е наблизо.
Така че може да трябва да има филтър, но не би.Бутилката е чисто нова "Колос" ,като моята.
Това, че дадена газова "бутилка" е нова, не значи нищо. Ако е седяла дълго във склад ?
stoianov_n - специалист
stivemaster написа:
....но на запад, няма такова нещо като "ела къпан гъз" и ако го чуят колегите ви там, ще им прозвучи обидно вервай ми.
... ако в Германия ми направиш скапан ремонт, свят ще ти се завие после, да знаеш....
Нито сме на запад, нито сме в Германия....нали се сещащ че сме В БЪЛГАРИЯ.Тука нещата са такива, ако не ти харесва....имаш избор. :-D Но да ни сравняваш с германците, не става, нито ще ги стигнем, нито ще ги доближим.
Пък ако искаш да видим кой колко взема в евро, и пак ще си говорим. :-D
lov - майстор
Относно филтрите по мое време си бяха най обикновенно кече. Пък тогава нямаше чак такива проблеми с боклуците. А сега истината е че няма никакви щото така по лесно. Графита умишлено не се отделя заради компресорните станции защото помага а реално не пречи нищо на двигателя а и големината на частиците е толкова малка че трябват доста сериозни филтри. Окалината която я лови магнита също като количество не е много но графита създава илюзия че е огромна като количество. А самата тя се получава при крекинг процесите още в ректификационните колони. А що са толкова много лайната в газта вече обясних. Просто е по лесно да нямаш филтри защото трябва някой да ги чисти и сменя редовно а си е голяма гадост. Един път съм участвал в смяна на такива филтри и после жената една седмица ме изгони от къщи защото смърдях на умрял пор.
nikolov333 - майстор
stoianov_n написа:
stivemaster написа:
....но на запад, няма такова нещо като "ела къпан гъз" и ако го чуят колегите ви там, ще им прозвучи обидно вервай ми.
... ако в Германия ми направиш скапан ремонт, свят ще ти се завие после, да знаеш....
Нито сме на запад, нито сме в Германия....нали се сещащ че сме В БЪЛГАРИЯ.Тука нещата са такива, ако не ти харесва....имаш избор. :-D Но да ни сравняваш с германците, не става, нито ще ги стигнем, нито ще ги доближим.
Пък ако искаш да видим кой колко взема в евро, и пак ще си говорим. :-D
В България и в Евро да плащаш просто няма кой да го направи.Такива прехвалени майстори съм виждал, дето работа не хващат а чираците им работят докато те си броят парите.
За мене за да нямаш ядове с "меестните майстори", трябва да си добре информиран и да го прецениш, колко е майстор, че иначе ".. като къпан гъз" :проба:
stoianov_n - специалист
nikolov333 написа:
В България и в Евро да плащаш просто няма кой да го направи.Такива прехвалени майстори съм виждал, дето работа не хващат а чираците им работят докато те си броят парите.
За мене за да нямаш ядове с "меестните майстори", трябва да си добре информиран и да го прецениш, колко е майстор, че иначе ".. като къпан гъз"
И как го преценяш колко е майстор?
nikolov333 - майстор
stoianov_n написа:
nikolov333 написа:
За мене за да нямаш ядове с "меестните майстори", трябва да си добре информиран и да го прецениш, колко е майстор, че иначе ".. като къпан гъз"
И как го преценяш колко е майстор?
Зависи..в повечето случаи проучвам предварително проблема на който търся решение и тогава тръгвам по "майстори"...и не говоря за цени..а дали могат да го направят!
Например..смяна на масло на автоматичната скоростна кутия на Хюндай Санта Фе 2007 дизел 2.2 155 к.с на 100К км... Уж проста работа АМА НЕ! Питах в сервиза на ИндКомерс какво масло слагат и колко литра..отговориха ми Dexron-III 4,5л. иначе кутията празна събира 10,5л, но понеже няма пробка и не можело да се източи... Четох по форумите че има машини за смяна под налягане и ги питам те нямат ли? Оказа се че нямат.. Поръчах си 10л. масло ENEOS ECO-ATF от интернет с добра цена, като първо четох 3-дни по форумите кое масло замества DiaQueen ATF SP-III понеже кутията ми е на Mitsubishi и намерих един стар майстор, в нашия град(на 230км от ИндКомерс), който има такава машина за смяна под-налягане. Най-известния масла-джия в града е и преди съм сменял при него така че се разбрахме да ми го смени за 50-кинта с машината. Сменяха го чираците разбира се, но майстора вече е на години и явно те бяха по наясно с машината от него, но доката го сменяха стоя до тях.
Та така ходя при "майстори". А сега кажи, къде щях да намеря "майстор", който да направи както трябва тая смяна на маслото на скоростната кутия..и колко Евро да си приготвя за следващия път, че хич не ми се занимава с глупости :partyman:
Последна промяна от nikolov333 на пон окт 05, 2015 8:56 pm, променено общо 5 пъти.
profesionalist_wood - майстор
Истинските майстори идват от немските техникуми където се изучават двигателите с вътрешно горене и си имат много добро оборудване да се обучават
nikolov333 - майстор
profesionalist_wood написа:
Истинските майстори идват от немските техникуми където се изучават двигателите с вътрешно горене и си имат много добро оборудване да се обучават
:thumbs: Ама не съм срещал още такива :-D

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: