Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
В грейко експерт колко големи дървета могат да се зареждат (дължина и дебелина)? Някаква представа приблизително колко килограма дърва може да се заредят?
Да кажем, 15 см диаметър на 50 см дълги може ли да се пъхнат вътре :?
LazarGanev - "Велик майстор"
albert_21bg написа:
Много благодаря, преустройството от дърва на пелети лесно ли е, как работи комбинирано няма ли опасение скарата да се съсипе, горенето на дърва как се регулира.?
За дърва се закупува и монтира допълнителен комплект оборудване. Той включва масивна чугунена скара, клапа за въздух и котелен термостат със синджир. Монтирането става еднократно за половин час, отворите на котела са подготвени, изрязани с лазер, само малко се запиляват със шлайфа 3 точки, оставени нарочно, точно срещу горелката. Размерите на дървата - метровките се режат на 3 части, не на 2.
albert_21bg - специалист
Много благодаря, утре ще се свържа с Грейко . За наличност на котел, а 30кв. дали ще ми свърши работа?
andy_forresite - майстор
Ако под "да ми свърши работа" разбираш дали е достатъчно мощен - да, ще свърши и то с разширението от 100 м2 след време.

Много малко се знае за грейко експерт 20 и 30. От снимки разбираме, че е с две еднакви врати и е в цветовете на рб20. Ама стоманен ли е, чугунен ли е, колко големи дървета поема ... КПД?!? Нищо братче [-( . Все едно е някакво подобие на котел, нещо направено набързо колкото да го има и гледат по-малко да се знае.
Добре че от форума се научава малко по малко, като напр. 30 см дълго дърво минава, но не е и 50; че се купува скара и механичен терморегулатор за горене на дървата. Сигурно 50% от продажбите им се дължат на хора и информация от форума. Да вземат да опишат тези неща на сайта. Как да даде човек 2 бона за забулен в тайни продукт :?
шоп - майстор
andy_forresite, ако аз бях твое място бих си купил котел Дефро.

За да гориш дърва котела трябва да е с дълбочина около 60 см и с голяма вратичка за да може 50-55 см дърва да влизат. Моделите Уни на дефро са такива. Горелките са им универасални. Определено добри котли. Имат и недостатък-цената. По скъпи са от грейко, но разликата в парите ще ги дадеш за за рязане и цепене. Друго си е един сряз на метровицата, съвсем друго 2-3 сряза. Излишна хамалогия.
rosso666 - специалист
С тоя котел дефро отиваш в съвсем друг клас.цената е по две.иначе да чудесен котел.
В тоя клас може да впишем kostrzewa.
Такъв клас имат и сънсистем.
andy_forresite - майстор
Проучих и друг вариант за котел с повече от един вид гориво. Освен дърва и въглища може да гори: дървесни пелети, от слънчогледова люспа, сламени пелети и евенталано от други "суровини" с дебелина до 10 мм. Костилки от череши, бадеми, орехови черупки, зърна царевица, овес ... фракция въглища ... не пише да може, така че считам че не може.
КПД>86%, мощността варира от 8 до 30 кв, като има и вариант 15-50 и 30-95 кв. Най-малкият 8-30 съдържа 84 литра вода, фукс 160 мм, димни газове между 95 и 230°, висок 1650 мм, дълбок 720 и широк 1150 мм, 220 кг бункер. Килограми не знам. Цена: 7685 лв., а предлагащата го фирма е от Пловдив - Тоди Инженеринг. Син котел със син бункер.
Дефро, ако не се лъжа агро уни R гледах в ютюб и ми хареса. Клипът беше на бг, съдейки от българското меню. Цената му е 6727 лева за 15 киловатова версия. С докупуването на разни екстри като безжичен регулатор, модул вентил и версия за затворена система, цената скача с ~1000 лева. Гори и "гадни" пелети, вкл. зърна царевица и овес, фракция въглища до 25 мм и въглищен прах + ръчно дърва и въглища и талаш.
s_s1 - специалист
Ползвам 3-та зима kostrzewa. Много икономичен на дърва в сравнение със стария ми котел Линг 25Д. За пелети нямам база за сравнение.
albert_21bg - специалист
Здравейте, по моя въпрос как се завиха нещата, свързах се със Грейко, и след кратък разговор се разбрахме за котел + горелка, остана само да избера конфигурацията. Моля ползуващите грейко да споделят, каква конфигурация ползват. Реално сега при допълнително поставяне на радиатори в коридор и баня квадратурата става 170кв.м , но след сред време (на есен) ще стане 250кв.м. изолацията е 10см. стиропор външно и по 2см. фибран на пода и тавана. Аз съм се спрял на конфигурация 30кв. котел и 20кв. горелка. Приемам препоръки.
rosso666 - специалист
25 няма ли да са достатъчни???
Иначе браво за решението.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: