Най - вълнуващия въпрос зимно време.
albert_21bg - специалист
А в случая колко кв. на Бош ще ми трябват на мен, и във бъдеще да сложа една всеядна горелка. И ако реша само на пелети на Грейко колко кв. камина с горелка ще ми трябва? Калин 72 в боша не се ли заклинват дърветата или ги режеш на по малки. Да разбирам че с едно зареждане може да изкара около 8ч. И само дърва ли гориш. Много благодаря на отзовалите се до сега.
kalin72 - майстор
Ако са по-дълги от 30 см се заклинват, разбира се, но рядко. Аз ги режа на дължини от 25 до 30 см, на око :)
Да ,само дърва горя, основно бук, по-малко дъб.
Обаче планирам да мина на пелети в скоро време, 5 години са ми достатъчни да бъда огняр :-D
димитар кисиов - специалист
albert_21bg написа:
А в случая колко кв. на Бош ще ми трябват на мен, и във бъдеще да сложа една всеядна горелка. И ако реша само на пелети на Грейко колко кв. камина с горелка ще ми трябва? Калин 72 в боша не се ли заклинват дърветата или ги режеш на по малки. Да разбирам че с едно зареждане може да изкара около 8ч. И само дърва ли гориш. Много благодаря на отзовалите се до сега.
Грейко котел с горелка 30 кв. комбиниран ти трябва а не камина . Зареждаш с дърва като си тръгваш от вилата после палиш със смс като тръгваш от вас почва на пелети и пали дървата с двете горива ще те стопли доста бързо и ще работи само на пелети след това
gnt69 - майстор
kalin72 написа:
Ако са по-дълги от 30 см се заклинват, разбира се, но рядко. Аз ги режа на дължини от 25 до 30 см, на око :)
Да ,само дърва горя, основно бук, по-малко дъб.
Обаче планирам да мина на пелети в скоро време, 5 години са ми достатъчни да бъда огняр :-D
И аз това казвам рано или късно ти писва от дървата.
albert_21bg - специалист
Значи котела на грейко може да гори и дърва. А дали мога да си купя котел Грейко и после една горелка, че нещо много разходи се навързаха покрай изграждането на инсталацията, и на есен да си взема една горелка.
LazarGanev - "Велик майстор"
Може. Един клиент втора зима гори само строителна дървесина, ама си има и горелка. Пък вчера бях при други двама и работят по различен начин. Първия е с буфер и трипътен вентил - пали дървата с горелката, после нарочно я наглася да изключва на 66*С, като се разгорят дървата. Дървата горяха слабо, но понеже има трипътен вентил си поддържа перфектна температура 78*С.
При другия котел няма трипътен вентил (друг му го подвързва). Седях и гледах - запалихме горелката, нагласих я на 65*С, с почишаване на температурата, тя си намали мощността до минимум, като ги достигна 65 си изключи. Обаче дървата не щат да горят, помпата работи, температурата пада и на 64*С горелката пак включи. Заради вентилатора дървата се засилиха и температурата как се вдигна, горелката пак изключи. Та така докато си замина горелката включваше по малко да подпомага дървата. Може би тягата е била слаба - вчера беше много топло
albert_21bg - специалист
Много благодаря, преустройството от дърва на пелети лесно ли е, как работи комбинирано няма ли опасение скарата да се съсипе, горенето на дърва как се регулира.?
andy_forresite - майстор
В грейко експерт колко големи дървета могат да се зареждат (дължина и дебелина)? Някаква представа приблизително колко килограма дърва може да се заредят?
Да кажем, 15 см диаметър на 50 см дълги може ли да се пъхнат вътре :?
LazarGanev - "Велик майстор"
albert_21bg написа:
Много благодаря, преустройството от дърва на пелети лесно ли е, как работи комбинирано няма ли опасение скарата да се съсипе, горенето на дърва как се регулира.?
За дърва се закупува и монтира допълнителен комплект оборудване. Той включва масивна чугунена скара, клапа за въздух и котелен термостат със синджир. Монтирането става еднократно за половин час, отворите на котела са подготвени, изрязани с лазер, само малко се запиляват със шлайфа 3 точки, оставени нарочно, точно срещу горелката. Размерите на дървата - метровките се режат на 3 части, не на 2.
albert_21bg - специалист
Много благодаря, утре ще се свържа с Грейко . За наличност на котел, а 30кв. дали ще ми свърши работа?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: