• 1
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
baeto - напреднал
Колега, аз все пак бих проверил нивото на топлоносителя!
шоп - майстор
mgbagera написа:
На панела температурата е с 5С повече от бойлера и след това се пуска помпата. Помпата си работи, чувам я как върти водата и се влива обратно в ДБ съда. Филтър няма.
baeto написа:
Колега, аз все пак бих проверил нивото на топлоносителя!
:? самоизточваща се система е. Помпата върти, топлоносителя се влива в ДБ съда... какво повече да се проверява?!?
mgbagera - специалист
Май е време да изтупаме темата от прахта :mrgreen:

Възложиха ми за задача да проверя кои са най добрите плоски панели. До колкото си спомням когато избирах моите, се носеха много добри отзиви за Бош и Висман.
Трябват ми 2 панела за 2 бойлера по 120л. Всеки панел ще си има собствен бойлер. Значи панела трябва да е с по големи размери и предполагам трябва да има запас от енергия. Щом бойлера е 120л то панела сигурно трябва да отговаря за 150л. :? Панелите ще се използват само през лятото.

Можете ли да предложите нещо добро и качествено :)
Emoooo - специалист
Еми,ти сам стигна до отговора.Или бош 5000 или вийсман f100.Мисля че ще ти вършат перфектна работа. :supz:
mgbagera - специалист
Хммм не че имам нещо против по скъпите марки но боша оправдава ли си цената ? Поразрових се малко в форума за да видя на какви бойлери монтират бош 5000.
Повечето потребители са монтирали 1х5000 за 200л бойлер и температурите са от порядъка на 65-70С.

Аз моята система си я направих с 2 алуминиеви на Еzinc и също гоня тези температури при 200л. А ако с парите от боша (тези 800лв,) се вземат алуминиеви панели то те ще са почти 4бр.
4 алуминиеви за 200л и 1 бош 5000 за 200л ще имат доста голяма разлика в температурите :)

Или в случая на моя човек дето иска да си вземе 2х5000 и да ги монтира на 2 бойлера от по 120л. За тези пари се взимат точно 7 алуминиеви който сигурно ще изпарят 2-та бойлера :-D
Като недостатък виждам само голямата площ която ще заемат 7 панела.
grants - специалист
@mgbagera този недостатък пространството, който цитираш понякога е решаващ. Не може всеки човек да лупне на тавана си 4бр панели по 2кв нали, та ако си ограничен откъм пространство щеш нещеш трябва да избереш по-ефективния панел :wink:
Иначе и аз съм с 2бр алуминки на Еzinc, но на 150л бойлер, странно как стигаш 65-70гр на 200л , аз тези дни повече от 63-64гр не съм видял :?
Emoooo - специалист
Ами и аз съм с ограничено пространство,и затова съм се ориентирал към така наречените маркови.В смисъл бош5000.Тръбният ми път е малко дълък(13;14м.)в едната посока и тези дни повече от 65;66гр.немога да направя.Бойлера ми е 150л.И предполагам че глюкола и ъгълът ме спъват за по-големи гр.Правил съм най-много 73,ама бях на летен ъгъл и пълен с вода.Площа му е 2,3кв.
radius - майстор
От горните изказвания разбирам че за 200л бойлер нищо не уйдисва. Един 5000 е малко, ако искаш и зимата да грее. 2 турски са малко за зимата, 3 са много за лятото. За мен най-добре би било 3 турски на як зимен ъгъл и лятото да греят по-полека. Но пък 3 турски си искат сериозно място и укрепване, като знам какъв вятър брули понякога...
А и въпроса е има ли смисъл от 3 турски с идеята да топлят и зимата или няма да го бъде това и да си сложа 2 турски с чист летен ъгъл.
saraneron - специалист
radius написа:
От горните изказвания разбирам че за 200л бойлер нищо не уйдисва. Един 5000 е малко, ако искаш и зимата да грее. 2 турски са малко за зимата, 3 са много за лятото. За мен най-добре би било 3 турски на як зимен ъгъл и лятото да греят по-полека. Но пък 3 турски си искат сериозно място и укрепване, като знам какъв вятър брули понякога...
А и въпроса е има ли смисъл от 3 турски с идеята да топлят и зимата или няма да го бъде това и да си сложа 2 турски с чист летен ъгъл.
Сложи един Бош 7000 . :supz: Това е твоят колектор!
radius - майстор
Аз съм още на фаза идеен проект, така че си размишлявам.
7000 не е евтин, а и дали ще е достатъчен за зимата, не вярвам да може да се мери с 3 алуминки. Но пък и нямам наблюдения. Зимата ми е важна, защото съм с ТП и да не я "пържа" и за бойлер.
При 7000 май не е приложим дрейн-бек, заради двойния меандър. Това селективно покритие има ли годност, да не се окаже, че след 5-7г. когато системата почне да се изплаща, се е изхабило покритието?
  • 1
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: