Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Avas_co - майстор
bube760205 написа:
99% те раазбрах! Имам само още едно питане! Ако е без модул за дистанционно а с ключ монтиран на стената пак ли е същата схемата или?
То ако е само с ключ, тоя контактор не ти е нужен, взимаш на Легранд това - http://www.stoichkovi.bg/products/produ ... ils/105157 и си свиркаш.
Към схемата на сянката имам само една чуденка - тия мостове, не че ще навредят, но нещо леко ми идват в повече с тоя 25 амперов контактор, пък бил той и елмарк.
М/у другото имам наблюдение върху контактори на чинт, и тия гадове си бачкат на няколко места по над пет години и няма никакви ядове, а режима им на работа не е от най-леките, имах някакви ядове само с един, нещо не искаше добре да възстанови след като изключи и нещо ме бъзикаше един блокиращ контакт, ми капнах му две капки масло и го пораздвижих и няма ядове, вече 2-3 години.А бях крайно скептичен.
Но много шуми бе, нещо с тия контактори много се дразня, как трещят ( като знам какви по-интелигентни и тихи решения има), а най-се дразня на разни контактори, който са постоянно под напрежение ( аз им викам фазови релета) като се разжужат, е направо откачам.
shadow__01 - майстор
bube760205 написа:
Ако е без модул за дистанционно а с ключ монтиран на стената...
Ако имаш предвид да се включва от един ключ (сериен или троен) със лампата тогава се взима фаза от ключа и се свързва на червения кабел(вместо от контактора). Останалото е същото.
bube760205 - специалист
shadow__01 написа:
bube760205 написа:
Ако е без модул за дистанционно а с ключ монтиран на стената...
Ако имаш предвид да се включва от един ключ (сериен или троен) със лампата тогава се взима фаза от ключа и се свързва на червения кабел(вместо от контактора). Останалото е същото.
Искаш да каже-че мостчетата са излишни в случая! ?
bube760205 - специалист
Та нека поясня! Инсталацията все още не е изградена защото се прави ремонт! Бойлера ще бъде монтиран на тавана на къщата който е изолиран с вата а и няма място за него! Баня никога не е имало и тепърва се прави и за направата се взе част от коридорчето и едно килерче за да се изгради баня! Контактора ще бъде монтиран на DIN шина в таблото както и модула за дистанционното ще бъде поставен в кутия с разни други комуникации.Модула е 3 канален и на него ще има свързано осветление на стаята където спи жената другия канал ще е за външното осветление! 3 канал за сега е празен но ни дойде идеята да го свържем към бойлера та за това съм писал,че се обмисля просто!!! И в крайна сметка ще може ли една читава схема или тази човека който се отзова с схема си е Ок и да ползвам нея!
tzetz009 - специалист
Мостчетата м/у L1 ,L2 и L3 и аналогично T1,T2 иT3 ти образуват доста надежден "контакт" 3 в 1 !!!
iliya_i - майстор
bube760205 написа:
Та нека поясня! Инсталацията все още не е изградена защото се прави ремонт! Бойлера ще бъде монтиран на тавана на къщата който е изолиран с вата а и няма място за него! Баня никога не е имало и тепърва се прави и за направата се взе част от коридорчето и едно килерче за да се изгради баня! Контактора ще бъде монтиран на DIN шина в таблото както и модула за дистанционното ще бъде поставен в кутия с разни други комуникации.Модула е 3 канален и на него ще има свързано осветление на стаята където спи жената другия канал ще е за външното осветление! 3 канал за сега е празен но ни дойде идеята да го свържем към бойлера та за това съм писал,че се обмисля просто!!! И в крайна сметка ще може ли една читава схема или тази човека който се отзова с схема си е Ок и да ползвам нея!
Бойлера не го слагай там, защото бабата ще бърка копчетата. За осветлението - добре. То се вижда лесно. Но за бойлера, как ще разбира, че го е включила/изключила по грешка?
bube760205 - специалист
tzetz009 написа:
Мостчетата м/у L1 ,L2 и L3 и аналогично T1,T2 иT3 ти образуват доста надежден "контакт" 3 в 1 !!!
:wink:
rado_ev - специалист
Задължително пусни трижилен проводник от таблото до бойлера. Щом всичко това ще е в таблото е добре. В таблото ще имаш предпазител за бойлера. От изхода на този предпазител свързваш проводника към 1 L1 на контактора. На 2 Т1 свързваш проводника който отива към бойлера, като фаза. Другите два проводника които отиват към бойлера ще ги свържеш към нулевата шина на таблото. Това ти е силовата верига. Сега трябва да изградиш оперативната верига, която управлява бобината на контактора и в която ще включиш дистанционното уплравление. За целта ще захраниш с фаза и нула входа на дистанционното. Това са двата проводника - червен и черен. Фазата можеш да я вземеш след предпазител на осветлението, а нула от нулевата шина. Единият от изходите на дистанционното, примерно белият извод ще свържеш към А1 на контактора. А2 на контактора ще свържеш към нула. И това е всичко. :) Като включиш този канал от дистанщионното ще се затвори веригата на бобината. Така ще се включи силовата част на контактора и ще подаде захранване на бойлера. В бойлера ще свържеш и трите проводника единият ще е фаза, другият нула а третият заземяване или там както го наричаш. Този третият, обаче по никакъв начин не трябва да го прекъсваш от таблото. Като цвят трябва да бъде жълтозелен.
bube760205 - специалист
rado_ev написа:
Задължително пусни трижилен проводник от таблото до бойлера. Щом всичко това ще е в таблото е добре. В таблото ще имаш предпазител за бойлера. От изхода на този предпазител свързваш проводника към 1 L1 на контактора. На 2 Т1 свързваш проводника който отива към бойлера, като фаза. Другите два проводника които отиват към бойлера ще ги свържеш към нулевата шина на таблото. Това ти е силовата верига. Сега трябва да изградиш оперативната верига, която управлява бобината на контактора и в която ще включиш дистанционното уплравление. За целта ще захраниш с фаза и нула входа на дистанционното. Това са двата проводника - червен и черен. Фазата можеш да я вземеш след предпазител на осветлението, а нула от нулевата шина. Единият от изходите на дистанционното, примерно белият извод ще свържеш към А1 на контактора. А2 на контактора ще свържеш към нула. И това е всичко. :) Като включиш този канал от дистанщионното ще се затвори веригата на бобината. Така ще се включи силовата част на контактора и ще подаде захранване на бойлера. В бойлера ще свържеш и трите проводника единият ще е фаза, другият нула а третият заземяване или там както го наричаш. Този третият, обаче по никакъв начин не трябва да го прекъсваш от таблото. Като цвят трябва да бъде жълтозелен.
Много Благодаря! Предполагам,че ако реша да сложа таймер вместо дистанционно,схемата е същата нали!?Защото току що попаднах на два модела който ми допадат много !
Прикачен файл:
Screen Shot 10-23-16 at 10.14 PM.PNG
Прикачен файл:
Screen Shot 10-23-16 at 10.14 PM.PNG
Прикачен файл:
Screen Shot 10-23-16 at 10.13 PM.PNG
Screen Shot 10-23-16 at 10.13 PM.PNG (51.94 KиБ) Видяна 4989 пъти
ето тези са!!!
tzetz009 - специалист
И помисли за сигнализация там някъде , щото ние "дъртите" обичаме нещо да ни "светка" !!! :-D

Тема "Схема на свързване на Контактор "ELMARK"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: