Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
пет юни 01, 2018 8:34 pmjekasus написа:
шоп написа:
За мен остава съмнението за фабричен дефект, който се проявява след 2 години.
Няма начин.
Това е хидроудар, тръбата е вероятно е била повредене при монтажа и изби в това най-слабо място.
Аз съм монтирал системата. Участъка е прав, върху покрив, тръбата защитена с Ка флекс изолация + ал. въздухвовод за защита от УВ лъчи и птици.
По спомен тръбата трябва до издържа 20 бара.... а в случая повече от 4 не е вдигано :idea:
Направо не ззнам какво да мисля.
jekasus - майстор
Полипропилен не е за такава работа, явно работило при много високи температури продължително, което намали ресурса му прекалено бързо, и нещо стана ...
Соларите - само мед или неръждаеми тръби, полимерните тръби там нямат работа.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет юни 01, 2018 10:23 pmjekasus написа:
Полипропилен не е за такава работа, явно работило при много високи температури продължително, което намали ресурса му прекалено бързо, и нещо стана ...
И аз постоянно това пиша, омръзнало ми е от спорове. Сигурен съм, че не е виновна марката, не е и фабричен дефект! Проблемът е, че е ползвана не по предназначение!
filmatoplo - майстор
:wink: Совалката Чалънджър ме отказа и от това твърдение -нали тя се ползва точно по предназначение :wink: .
vrangelov - специалист
Темата е за друго, но подкрепям това твърдение.
burd - специалист
пет юни 01, 2018 10:44 pmLazarGanev написа:
И аз постоянно това пиша, омръзнало ми е от спорове. Сигурен съм, че не е виновна марката, не е и фабричен дефект! Проблемът е, че е ползвана не по предназначение!
Факт. Аз моя бъдещ солар съм решил да слагам гофрирана неръждавейка. Не е толкова скъпа- 10лв/м е .
syncho - майстор
burd, не е за тая тема, но недей да слагаш гофрирана неръждавейка. Аз ползвах такава на един обект и след 1 година я сменях, защото цялата беше на дупки. Така и не разбрахме от къде дойде този проблем, но предположихме, че може да се е получила някаква корозия заради различните метали - на колектора, бойлера, фитинги и т.н.
Фитилчо - майстор
нед юни 03, 2018 11:40 pmsyncho написа:
burd, не е за тая тема, но недей да слагаш гофрирана неръждавейка. Аз ползвах такава на един обект и след 1 година я сменях, защото цялата беше на дупки. Така и не разбрахме от къде дойде този проблем, но предположихме, че може да се е получила някаква корозия заради различните метали - на колектора, бойлера, фитинги и т.н.
Няма ли шанс да е ила боклук тръбата?
lov - майстор
пет юни 01, 2018 7:20 pmшоп написа:
пет юни 01, 2018 5:40 pma.iliev написа:
но тръбите, с които работят са walsir italy и отказват да работят с Rahau. Да се притеснявам ли за издържливостта им.
Колега, защо ще вярваш на непознати от форума? Решението трябва да си го вземеш лично, евантуалното тегло и последствия ще са на твой гръб!

До вчера бях 1000% сигурен в една тръба и бих я препоръчал на всеки. Направил съм километри подово на познати-проблеми досега няма.

Даже направих снимка на етикета на рулото за да го побликувам тук.

Обаче вчера и днес коренно си промених представите за качество.

Вчера един приятел ми се обади, че има проблем със соларната си система. Днес заварих нещо необяснимо за мен. Супер качествена ППР тръба със стъкъколофибър Ф25 от реномирана и скъпа марка ( която няма да назова по обясними причини ) бе направо експлоадирала ( прилагам снимка)
Уточнявам, че системата има два предпазни клапана на 4 бара, които не са сработили( очевидно налягането е било под 4 бара) няма прегряване или други аномалии. Пробива е по средата на трасето.

За мен остава съмнението за фабричен дефект, който се проявява след 2 години.

В случая ремонта е за 30 мин. Обаче ако този пробив е в тръба погребана в бетон или замазка?!? :x :x :x

Горното няма нищо общо с тръбата за водно подово, но го пиша като възможен вариант
И аз имах подобно премеждие в къщи. Дори мисля че показвах тука във форума. Повече от година тръбата стоя под налягане и едва след като я затворих взе че се пръсна точно по средата. Вързана беше към водопровода да си изкарам вода на новата тераса. Изключвам някакъв хидравличен удар защото щеше да има последствия на други места. На въпросния участък където се беше пукнала при сина светлина се вижда огромна шупла като външната и вътрешната стена са идеални. Което говори за слаб заводски контрол. Тръбата чешка за топла вода а в случая я ползвах само за студена и то след редуцир. :x

Та Virtex гаранция франция. Аз понеже се напарих и на тръбите дето ги залагах на къщата за подовото им правих водна проба. Нищо не даде фира но при монтажа на едното топче намерих с не доизлят външен слой и го сменянах.
nikolov333 - майстор
У нас не се ползват много компенсаторните балони, които би трябвало да поемат хидравличния удар. По руските ВиК клипове задължително монтират такива, заедно с регулатори на налягането..

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: