• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
elektra7777 - специалист
нед сеп 30, 2018 10:10 pmgnt69 написа:
нед сеп 30, 2018 10:01 pmelektra7777 написа:
Каза им че си от Своге и се изпокриха.
Мислила ли си за камина на етажа, да не топлиш мазата. И друго да питам целодневно отопление или само сутрин и вечер. :partyman:
Хахааа, какво като съм от Своге, не съм в Столипиново. Хахаа
Мислила съм за всичко, като ми дойде до главата! Но камина няма как... Първо не мога да си ползвам комина, вътре в хола мога да се включа към друг комин, но чичо ми на втория етаж го ползва, а четох, че за пелетните котли е хубаво да си имаш отделен комин. Второ-ще трябва сигурно много да преправям инсталацията, ако въобще разсъждавам правилно, то не е само да сложа камина и да пусна тръби към парното, или се бъркам... Трето, мислех, че има голяма разлика в разхода, ако е котел в мазе или вътрешна камина, но доколкото разбрах няма особена разлика, само малко повече ще се набутам за котела, че камините са по-евтини. Четвърто за монтаж е по-лесно да махна старото, режат се тръбите и се монтира новия котел, пак ще си има играчка де, но по-малка. Иначе и аз го мислех за нещо вътрешно, но май е сложно и явно няма смисъл. Иначе етажа ще го отоплявам постоянно. Но ми се иска котела да е на пелети, но да има опция и за дърва, за всеки случай. Дали правилно съм се орентирала-не знам. С котела искам да си загрявам и бойлер, сега довършвам вътрешна баня с wc, че досега имах външни такива. Ще се родя. Малко само ме притеснява дали много ще ми скочи разхода с тези пелети, че досега все сме били на дърва и въглища. Но пък като знам каква хамалогия е иначе. #-o :partyman: Наздраве и от мен, ама няма бира, и сърцето ми направо спира!!! :prayer:
gnt69 - майстор
С какво количество дърва и въглища се е топлело жилището
elektra7777 - специалист
нед сеп 30, 2018 10:49 pmgnt69 написа:
Ако ти кажа, че не съм сигурна. Баща ми Бог да го прости се занимаваше. Аз само помагах. Той почина януари месец тази година. :sad: По спомен миналата година взехме пет кубика дърва, после докопувахме още два или три кубика. Купувахме и въглища, но на чували, но нямам идея колко са отишли. Нямахме навика да се запасяваме лятно време с всичко, както правят повечето хора.Именно за това не мога с точност да ти отговоря. :?
gnt69 - майстор
нед сеп 30, 2018 10:59 pmelektra7777 написа:
Ако ти кажа, че не съм сигурна. Баща ми Бог да го прости се занимаваше. Аз само помагах. Той почина януари месец тази година. :sad: По спомен миналата година взехме пет кубика дърва, после докопувахме още два или три кубика. Купувахме и въглища, но на чували, но нямам идея колко са отишли. Нямахме навика да се запасяваме лятно време с всичко, както правят повечето хора.Именно за това не мога с точност да ти отговоря. :?
Само с горелка Грейко и слънчогледови пелети.ще се вместиш в разхода като пари да е съпоставимо.
elektra7777 - специалист
нед сеп 30, 2018 9:42 pmelektra7777 написа:
нед сеп 30, 2018 9:11 pmfilmatoplo написа:
:) Извинявай помислих че питащия е корав чичо дето всичко може ама малко му трябва да го подсетиш и почва с флекса и електрожена :wink: .
Няма проблем. :)
Радвам се, че има начетени хора, които помагат на други. Наистина не разбирам много от котли, а старото ми парно може да протече и не мога да рискувам. Питах на няколки места, където предлагат комбинирани котли на дърва и пелети и всеки ми препоръчва неговата марка. Снощи случайно попаднах във форума и реших да се допитам до хора, които ще ми дадът обективна оценка. Иначе толкова много изчетох вече за котли, марки и т.н., че вече ми омръзна. Ама няма как! Налага се. :rolleyes:
Така и така разбрах, че разбираш, ще се възползвам, ако нямаш против. Един приятел ме посъветва да си взема котел на Бош и горелка към него, нови, може и да се вместя в бюджета... Имаш ли мнение за тях и дали тези горелки, ще горят всички видове пелети. Или горелките на Грейко само горят всички, или почти всички пелети. Другия вариант ми е да издиря някакъв котел на по тънкана, на Бош или какъвто намеря или втора употреба, да го комбинирам с горелка Грейко. Кой е по-добрия вариант?????? И да те питам друго, ако може... Ако не взимам комбинацията котел плюс горелка на Бош, там горелката си е предвидена колко kw, според това колко е котела, а на мен ми трябва котел-24-26kw, ако правилно е изчислено... Та, ако взема друг котел 24 или 26kw, горелката на Грейко колко kw трябва да ми е??? Много, много ще съм ти благодарна, ако ми отговориш!!! Лека от мен!
elektra7777 - специалист
нед сеп 30, 2018 11:15 pmgnt69 написа:
нед сеп 30, 2018 10:59 pmelektra7777 написа:
Само с горелка Грейко и слънчогледови пелети.ще се вместиш в разхода като пари да е съпоставимо.
Благодаря за мнението!
elektra7777 - специалист
Ама как всички изчезнаха наистина, питаха ме от къде съм и ни вопъл, ни стон! :-D Ама хората си имат работа сигурно, искат да почиват, няма само с мен да се занимават... А вече и сигурно спят... :)
andy_forresite - майстор
Одеве видях бош 2000В за 1649 лв 24 киловата. Този котел обаче е твърде мощен с въглища за 80 кв м. На дърва трябва да му се слага 4-5 пъти по-често в сравнение с въглища.
Котел бърнит wbs active 20 киловата е малко по-скъп, но има пулт с копчета и вентилатор. На него може да се сложи горелка след време и тогава това управление отпада. Не знам дали го има без електрониката и как ще се регулира температурара. С 2 вратички е. От долната зареждаш дърва и въглища, а от горната се почиства. Лесно се чисти. Три хоризонтални пити водна риза и с четката. При боша питите са вертикални и става мизерия, вдишват се птахови частици и лети пепел навсякъде. При бърнита мисля че ще пада долу. Пепелникът му също е удобен и не е малък.
Дали има хамалогия и колко при пелетите ще разбереш като ги купите и започнете пренасянето. Аз завчера внесох 3.3 тона като ги насипах в чували и с количка по два.
Котел бисолид има един съсед. Не знам модела, но май нямат разлика. Има голям бункер и слага бая дебели дървета. Каза че по близо половин ден не го поглежда като пусне 2 дънера.
Вече предложиха и вариант нов грейко комбиниран на първо време. Не се спомена за чугунен втора ръка, но да се пробва на място и тогава да се купи. Сега често ги сменят за стоманени и има на добри цени. Например Симе, имергаз, солитеч :? За 500-600 лв може да се вземе. След това малко железа за турболатори и ще върши работа.
Последна промяна от andy_forresite на пон окт 01, 2018 12:05 am, променено общо 1 път.
elektra7777 - специалист
Лека нощ от мен майстори!!! :)
LazarGanev - "Велик майстор"
нед сеп 30, 2018 11:47 pmelektra7777 написа:
Ама как всички изчезнаха наистина, питаха ме от къде съм и ни вопъл, ни стон! :-D Ама хората си имат работа сигурно, искат да почиват, няма само с мен да се занимават... А вече и сигурно спят... :)
Кат разбраха, че си от Своге... :-D
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 33

Тема "Съвет за котел дърва,въглища/пелети слънчогледови" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: