• 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 629
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Andri01 - майстор
И кога ще седим лука за зелено? Аз смятах тези дни да го правя това упражнение,но... :?
preslav - майстор
Принципно лук никога не е излишен, но аз го искам за пролетта, а не за Нова Година. Смятам да почакам да захладнее.
ср окт 31, 2018 4:03 pmpreslav написа:
Тия дни ми влезе една друга муха в главата - реших да кося тревата между редовете в лозето. Мненията за такова мероприятие са доста разнопосочни, едни казват, че по този начин окосената трева се превръща в мулч, а други твърдят, че там се въдят гъби и гадини....
Четох някаква статия за някакъв японец, нещо като "Еко агроном".
Помня, че той отричаше орането на почвата и всякакви мелиоративни дейности.
Идеята беше, че тревичките пазят сянка, гниещите са мулч и после тор, червейчета и буболечки са само от полза, щото първите нали са роднини на ония прословути червей, пък и названието Торен само говори за себе си.
"Грижейки се " за ...почвата, опитваме да дадем преимущество на дадена "култура", пред "плевелите". Те обаче са много и са силни, нашите усилия, в тая насока, стават неистови, та на помощ идват механизация, химия. Всичкото това е за пари, не защото искаме да изхраним човечеството. Човека е най големият и безскрупулен хищник.
Общо взето, тъпчем Земята, отдалечили сме се толкова много от "естествения" начин /живот/, че връщане назад няма. Самоунищожаваме се.

Чувал съм и съм чел /не съм чувал/, че някои франсета не обработвали почвата в лозята.
Неска, един колега коментира така- Мързи ги бе.
Ще ставам фрацузин, ма ко да я прая копачката сега?
Пресли, ши са купуват косачки. Нъл си падаме по техниката я?!
kuger - майстор
ср окт 31, 2018 9:52 pmТрифон П.Трифонов написа:
.... той отричаше орането на почвата и всякакви мелиоративни дейности..........
Я го докарай тоя малоумник да ми засее мястото, дето съм го тъпкал цяло лято :evil:
Andri01 написа:
И кога ще седим лука за зелено? Аз смятах тези дни да го правя това упражнение,но... :?
Сях си днес лук, преди седмица или две си сях и чесън. Тъкмо ще е готов на пролет.
Сях и малко чесън в оранжерийката, мисля да купя малко балучка пак там да набода.

пп: Купих преди месец пликче семе от къдрава салатка. От всичкото семе в плика дали и 10% беше салата, останалото плевел! Не ми е под ръка "производителя", та да го "похваля"!
preslav - майстор
На мен вчера ми разказваше един човек, който е работил във Франция по градини и лозя - франсетата асфалтирали пътеките между редовете, а под чуканите насипвали чакъл, ама не можа да каже как се борят с тревата изникнала между чакъла. Така, че ще си има копан и стригане - догодина по това време ще мога да кажа какъв е бил ефектът от стригането.
Колкото до купените семки за салатки - мисля, че ние ползваме семена на СЕМА, но бабичката винаги си оставя няколко салатки за семе. С част от купените семки се пробвахме, нали сме тарикати, да ги сложим семка по семка във формички за разсад - кълняемост 30%, на всичкото отгоре онова, което сложихме директно на полето стана двойно на онова във формичките. Аз съм страхлив, а и пръстите ми са дебели, но булката си наскуба салатки без проблем, при това избираше най-големите екземпляри. Не знам защо има такава практика, но преди засаждането на новото място, листата на салатката се съкращават с 1/3 - цялата галимация е 3 часа за около 150 салатки.
Допитах се до агронома в аптеката - благодаря за съветите за пръскане на семковите дръвчета с карбамид, но там ще трябва да се изчака още мако до окапване на листата.
Имам и още малко грозде за бране, но за протокола трябва да отбележа, че по-сладко не става, просто на асмата се съхранява по-добре отколкото в щайга.
gnt69 - майстор
вт окт 23, 2018 8:36 pmkr1100 написа:
Трябва да си правя и садило 7 в едно за чесъна и балучките / дъска с 7 ф та около 20 мм през 10мм и за дълбочина 80мм .1 път натискаш и 7 дупки готови за набучване на скилидките.
Предстои садене на балучки и чесън, би ли споделил снимка на садилото че да направим лесно саденето. :partyman:
fbr - майстор
чет ное 01, 2018 6:56 ampreslav написа:
На мен вчера ми разказваше един човек, който е работил във Франция по градини и лозя - франсетата асфалтирали пътеките между редовете, а под чуканите насипвали чакъл, ама не можа да каже как се борят с тревата изникнала между чакъла.
Може и да са прави франсетата в случая. щото имам поглед върху една доста голяма хасма (около 150 м2) отдолу цялата бетон и постоянно паркиращи и потеглящи коли. Лозите около корените имат не повече от 0,5 на 0,5м почва, която е утъпкана доволно от слизащите от автомобилите, но са в цветущо здраве, даже превъзхождат моите, които постоянно се фрезоват и се пръскат с какви ли не салтанати.
angel_ov - специалист
Аууу и аз франсе. Не че ме мързи, но на вилата немога да и смогна на тревата, а и накрая птичките го изяждат. Лозите с прецепена ПВЦ тръби и бой с бензиновата коса. :-D
Пресли, аз ко ти казах бре?!!
Ши са купуват коси.
Почвам да гледам Щилкити.
Неска гледах един пичага, във Възраждане, как сваля по стълбите пред блока една Призмичка и директно към ремаркето за автомобила. Измъкна една дъска, ама не беше подготвен за упражнението, та му помогнах да я натоварим. Човека си държи фрезата в мазето и я мъкне по стълбите!!!!! Ко нещо е мерака, еййййй!!!
kr1100 - майстор
[quote=Andri01
[/quote]

На пресекулки . степени :o Бучиш малко след 2 седмици пак и т.н. за да не стане наведъж много готов.
И аз съм на принципа на франсета. Преди минавах с плуг, та после с култиватор с пачи крака градината . напролет добре, ама пак има трева , а като духне вятър пепелак. От 2011 само кося.. За да минаваш с фреза трябва да обикаляш поне 2м в диаметър около дърво заради корените., ако е слива, вишня, дюля само подкарваш издънки в пъна пара.
Офф освен това ме мързи , а и ме боли рамото за фреза.
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 629

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: