• 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!

Мога да се опитам да обясня принципа на работа на буферен съд.
За опростяване ще го наречем акумулатор на енергия или съд който акумулира топлина, която се използва в отложен момент, именно тук се крие разковничето.

Следват се следните важни правила:

1. Буферният съд се оразмерява на база обема на отоплителната инсталаци
2. Котлите на твърдо гориво са най-ефективни при високи температури
3. Котелът зарежда буфера с температура 80 градуса, а на инсталацията е необходимо 40 (не се хващай за числата, избрах конкретен пример), т.е с един обем от 300 л. с 80 градуса имаме 600 л. на изхода с 40 градуса
4. Поставя се смесителен вентил след буфера, който подава към инсталацията необходимата температура.
bulhomes2 - майстор
Браво Ваньо! Интересно ми е какво според теб сме писали 65 страници назад?
Evgeniy - майстор
чет яну 17, 2019 11:45 amzaksofon написа:
.
чет яну 17, 2019 12:02 pmшоп написа:

Три серпентини:
най-долната за соларите
по средата за парното
най-горната и най-дългата за проточно загряване на БГВ
За соларите може да се направи нещо по - различно:
Дрейн бек със стратифицираща (не знам как да го преведа - наслояваща може би) тръба, която разпределя входящата вода от солара в различни температурни слоеве, без да предизвиква върешна циркулация на водата в буфера и смесване на различните слоеве, както прави долната серпентина.
В старата схема дето Шоп беше дал на къща с 11 тона буфер го видях за първи път.
В момента вървят тестовете. До седмица ще пусна снимки, независимо какъв е резултата.
шоп - майстор
С нетърпение очаквам резултата.
lz2skt - специалист
Стратификция от латински разслояване-вертикално структуриране и подреждане на различни слоеве.Има заводски бойлери с подобни екстри.По едно време вкъщи когато бях със стар елдомски бойлер и серпентина на фланеца мислех да правя шапка на серпентината с тръба до г.край на бойлера с пробити отвори през определено разстояние.Има и варианти с разни прегради за разслояване и затрудняване разместването на слоевете вода в бойлера с раз.темп.
Evgeniy - майстор
Трябва да има и възвратни клапи, за да не се получава ефект на комин и вътрешна циркулация при спокойно състояние.

Ето каква е идеята - тръби с леки възвратни клапи:

Прикачен файл:
StratifiedPipe3.JPG
StratifiedPipe3.JPG (35.61 KиБ) Видяна 2294 пъти

И как действа при оцветена вода, която е с междинна температура:
Прикачен файл:
StratifiedPipe2.JPG
StratifiedPipe2.JPG (17.1 KиБ) Видяна 2294 пъти

Най отгоре има отворена Т-тка:
Прикачен файл:
StratifiedPipe1.JPG
StratifiedPipe1.JPG (65.19 KиБ) Видяна 2294 пъти

Има и други модели.
Hursa - майстор
Evgeniy написа:
В старата схема дето Шоп беше дал на къща с 11 тона буфер го видях за първи път.
Не намерих схемата. Ако може дайте препратка.
Evgeniy написа:
Има и други модели.
Ако може и други модели. Клапите дали няма да са проблем.
Evgeniy - майстор
нед фев 10, 2019 5:38 pmHursa написа:
..
За съжаление линка на DynDNS вече не е активен, но схемата се вижда на сменящите се картинки на http://vacuum-storage.com/
Ето я свалена:
Прикачен файл:
Anlagenschema-67be85f3.jpg
Anlagenschema-67be85f3.jpg (69.15 KиБ) Видяна 2202 пъти

В ТАЗИ брошура на 5 страница има друг модел клапи. Тях по ги харесах, но нямаше как да вкарам колената в съда.
Има и изследвания с гъвкав ръкав, но някои от проучванията не ги намират за по- ефективни:

Hursa - майстор
Благодаря.
Но пак не ми се струва много добро решение с клапите. Все пак, в случая падовете в налягането е много малко, до колкото разбирам. Задействането на клапите, дори и много леки ще изискват определена разлика в наляганията.
Някак и цялата идея с тази тръба за слънчев колектор не ми се струва оптимална. Не е ли по добре, за да получим максималното от слънчевия колектор - да ползваме голям обем, загрят до ниска темпаратура - за да се съкратят загубите в колектора. Може би да има два буфера - за слънчевия колектор и за другата система. Не съм сигурен. А каква е цялата ваша схема.
Това, върху което разсъждавате, е направено отдавна.
https://burnit.bg/bg/project/%D1%85%D0% ... 8-hyg-br2/
Преди няколко години четох яко, щото не ми ражда повече главата и просто си го купих.
Писал съм го– с ръка може да се определи температурната разлика по слоевете.
Соларите са максимално ефективни при "студен" бойлер, но не по студен от 40 градуса. Инак ефективен е, ма не ми върши работа.
  • 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: