Е-е-е, още миналата седмица. На предната страница писах. Ама тая и жената се вкисна, та ракията я карам с млечна салата... 
								
															
																															
																								
															Съвети за начинаещи готвачи.
		
		
		
		
		
	
		
		
			 
		
	
		nikolson 
	
				- майстор			
				
				793 мнения в "Кисело зеле"
		
		
			 
		
	
		Stefan_62 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1868
 
Gnus написа:Защо било по-добре с готварска сол, а не с морска?Ами не знам защо е по-добре, но според мен това няма значение за зелето. Аз 30-на години си го правя с готварска и съм нямал никакви проблеми зелцето и чорбата си стават перфектни. Една година пробвах с морска и останах разочарован от крайният резултат, но всичко си е въпрос на вкус, някой предпочитат с морска , а други с готварска. Някой казва, че понеже готварската била йодирана по-добре било с морска /на която също пише, че е йодирана
		
		
			 
		
	
		zdraveca 
	
				- специалист			
				
				- Мнения: 66
 
По въпроса със захарта, и моето мнение е, че подпомага млечно-киселата ферментация. Чорбата а и самото зеле стават малко по-кисели поне така на мене ми се струва. 
За морската сол, може би всичко някога е започнало от цената, знам ли, но аз не я харесах оставя едни песъчинки макар и много дребни, но ме дразнят, за това ползвам готварска сол.
А за сефтето, направих първи опит с една цяла кокошка/пиле (знам ли го в магазина какво е) и във фурната, доволен останах, бях му намушкал и 2-3 сурови наденички, така леко скрити на дълбокото. Щом гостите се повториха, значи е било добро
								
															
																															
																								
															За морската сол, може би всичко някога е започнало от цената, знам ли, но аз не я харесах оставя едни песъчинки макар и много дребни, но ме дразнят, за това ползвам готварска сол.
А за сефтето, направих първи опит с една цяла кокошка/пиле (знам ли го в магазина какво е) и във фурната, доволен останах, бях му намушкал и 2-3 сурови наденички, така леко скрити на дълбокото. Щом гостите се повториха, значи е било добро
		
		
			 
		
	
		Stefan_62 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1868
 
VLADO66 написа:На готварската сол и нямам доерие след като миналата година ми прецака двайсетина буркана собствено производство домати.Доматите на трушия ли бяха или консерва и не си ли се замислял, че причината да ти се развалят доматите може и да е друга, а не от солта.
		
		
			 
		
	
		VLADO66 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 9346
 
Бурканите/омния/ са мои,капачките бяха втора употреба/и предишната година съм ги ползвал за домати/като и друг път съм ползвал капачки повече от веднъж за по-евтината продукция и ми е ясно че след затваряне се минават с тъпото на нож отгоре. Доматите са собствено производство,като не съм ползвал препарати в карантинен период преди беритба,стерилизиране както всяка година и единственото звено което не зависи от мен беше солта.
								
															
																															
																								
															
		
		
			 
		
	
		Stefan_62 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1868
 
VLADO66 написа:Бурканите/омния/ са мои,капачките бяха втора употреба/и предишната година съм ги ползвал за домати/като и друг път съм ползвал капачки повече от веднъж за по-евтината продукция и ми е ясно че след затваряне се минават с тъпото на нож отгоре. Доматите са собствено производство,като не съм ползвал препарати в карантинен период преди беритба,стерилизиране както всяка година и единственото звено което не зависи от мен беше солта.А отчете ли температурните условия когато ги прави, аз миналата година така си заносих в жегата двайстина буркана с домати / всичките изгърмяха в казана докато се варяха/. Докато ги наредя и тем подобни те вече бяха тръгнали да втасват
		
		
			 
		
	
		hidrazin 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 25879
 
Никакъв шанс от солта. някъде другаде е объркана процедурата или материалите. Сол на домати слагам около една супена лъжица на 10 кг. - само за вкус. Винаги готварска и съм нямал никога проблем. Не помня от кога не съм ползвал капачки втори път. Само понякога винтови.
 
								
															
																															
																								
															Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
 - ↳ Вашите ремонти
 - ↳ Кухня
 - ↳ Баня
 - ↳ Дневна
 - ↳ Спалня
 - ↳ Детска
 - ↳ Градина
 - ↳ Коридор
 - ↳ Тераса и балкон
 - Направи сам
 - ↳ Направи сам
 - ↳ Ремонтирай сам
 - ↳ Къде е по-евтино?
 - ↳ Дърводелство
 - ↳ Ел. инструменти
 - ↳ Металообработване
 - ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
 - Строителство
 - ↳ Всичко за вилата
 - ↳ Къщи
 - ↳ Саниране
 - ↳ Хидроизолация
 - ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
 - Сухо строителство
 - ↳ Окачени тавани
 - ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
 - ↳ Сухи и повдигнати подове
 - ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
 - ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
 - Въпроси и Отговори
 - ↳ Полезни съвети
 - ↳ Автомобили
 - ↳ Партньори
 - ↳ Боядисване и Декориране
 - ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
 - ↳ Водоснабдяване и канализация.
 - ↳ Всичко за ремонта
 - ↳ Електротехника
 - ↳ Отопление
 - ↳ Газификация
 - ↳ Електроника и Схеми
 - ↳ Газобетон
 - ↳ От всичко по малко
 - ↳ Компютри и периферия
 - ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
 - ↳ Мобилни устройства, GSM-и
 - ↳ Нека се запознаем
 - ↳ Recycle Bin
 - Статии
 - ↳ Практични решения
 - ↳ Качване на снимки
 - ↳ Какви статии искате?
 - ↳ Готварство, туршии и зимнина
 - ↳ Отмора и шеги
 - ↳ От нищо нещо
 - ↳ Не е за вярване
 - ↳ Литература
 - ↳ Връзки към Интересни сайтове
 - Магазин
 - ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
 - ↳ Крадeни инструменти !!!
 
