Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ktch_1964 - специалист
Иво123 написа:
Здравейте!
Ще купувам котел на пелети. Мои познати ми препоръчаха този модел http://hydrotermbg.com/produkti/kotli/m ... -s-bunker/ .Става въпрос за модела, който е 29kw .Цената е около 4000лв.Сметките показват, че са ми нужни 24kw. Идеята ми е освен всички видове пелети да мога да горя и костилки например. А и общо взето ми казаха, че каквото и да сложа през филтъра на бункера, който представлява една метална скара(решетка) с дупки 2см х 2см, гори без проблем. Бихте ли ме посъветвали дали си заслужава?Плюсове, минуси?
Мой приятел миналата година си купи такъв, само че по големия модел. Имам наблюдения и ми харесва. Приятелят ми топли
къща от 300кв м. и е доволен , до сега е горил пелети , костилки от праскови , въглища , а за проба аз му купих и един чувал
царевица "ронена" изгори и нея. Вчера направи опит с микс от костилки и стърготина от рязане на дърва,с малко настройки
котела си гореше нормално.
ktch_1964 написа:
Иво123 написа:
Здравейте!
Ще купувам котел на пелети. Мои познати ми препоръчаха този модел http://hydrotermbg.com/produkti/kotli/m ... -s-bunker/ .Става въпрос за модела, който е 29kw .Цената е около 4000лв.Сметките показват, че са ми нужни 24kw. Идеята ми е освен всички видове пелети да мога да горя и костилки например. А и общо взето ми казаха, че каквото и да сложа през филтъра на бункера, който представлява една метална скара(решетка) с дупки 2см х 2см, гори без проблем. Бихте ли ме посъветвали дали си заслужава?Плюсове, минуси?
Мой приятел миналата година си купи такъв, само че по големия модел. Имам наблюдения и ми харесва. Приятелят ми топли
къща от 300кв м. и е доволен , до сега е горил пелети , костилки от праскови , въглища , а за проба аз му купих и един чувал
царевица "ронена" изгори и нея. Вчера направи опит с микс от костилки и стърготина от рязане на дърва,с малко настройки
котела си гореше нормално.
Мерси на filmatoplo и на ktch_1964 за инфото. Явно това ще е котела, пък каквото ще да става! :)
ktch_1964 - специалист
Като минус на котела отчитам,че няма как да работи когато няма ток ,просто няма скра за изгаряне на гориво в ръчен режим.
rosso666 - специалист
Колеги поствам малко снимки от работата на горелката след преработката на котела по първия чертеж коийто по рано постнах

Прикачен файл

DSC_0029.JPG

Прикачен файл

DSC_0028.JPG

Прикачен файл

DSC_0021.JPG

Прикачен файл

DSC_0015.JPG
jabata - специалист
Поздрашления, много добре е станало и изглежда да си работи добре.
Само едно доуточнение? Това кой точно чертеж ще да е, този където газовете правят обратен завой в бункера, или другия, където си минават през него.
Но честно да ти кажа, не виждам някакви проблеми, но това ще си покаже експлоатацията.
rosso666 - специалист
Първия чертеж където бункера е затворен и газовете се обръщат.
По мои наблюдения шамотните тухли трябва да са си в котела,да не се махат.акумулират мноого топлина ,която се отделя бавно и пречи на котела да изстива бързо.
jabata - специалист
За ролята на шамотните тухли в оригиналния първи ход може и да си прав. Но както се бях изказал махането на оригиналните шамотни тухли е голяма играчка. Шамотните тухли върху какво си ги закрепил, винкели, или какво ? И ако да, как точно си ги закрепил, че да не прогори. Защото гледайки котела, пламъка е доста голям, и има опасност да прогори всичко след време.
rosso666 - специалист
Ще направя снимки че е дълго за обяснение
rosso666 - специалист
Ето по детайлни снимки на долната част на котела.
вижда се че отстрани и от пред също съм сложил шамотни тухли които да акумулират топлина.
Горната шамотна плоча гоято спира пътя на топлите газове да отиват право нагоре е закрепена за ламарина посредством винкели които придават здравина на целия детаил и предпазват от огъване в следствие на голямата топлина . този детайл не е заваряван за самия котел ами съм го закрепил за конзолките които са били предвидени да държат "валяците " необходими за при горенето на дърва.Така при почостване може да се сваля и да има пълен остъп до вътрешността на котела.(стига да е истинало това нещо защото то истива с часовен при отворен котел.
Може да се видят и шамотнитее елементи които сложих на самата врата на горелката.
Надявам се да ви е станало ясно какво и как съм го направил от обясненията ми,чертежите и снимките.

Прикачен файл

gorelka 005.jpg
gorelka 005.jpg (89.72 KиБ) Видяна 2405 пъти

Прикачен файл

kotel 006.jpg
kotel 006.jpg (54.92 KиБ) Видяна 2405 пъти

Прикачен файл

kotel 008.jpg
kotel 008.jpg (100.15 KиБ) Видяна 2405 пъти

Прикачен файл

kotel 007.jpg
kotel 007.jpg (88.5 KиБ) Видяна 2405 пъти
KillindSpree - помощник
Здравейте, колеги спрял съм се на този котел http://shop.amigobg.com/product/978/pel ... -48kw.html какво ще кажете някои ползва ли такъв доволни ли сте ?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: