• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lpoik - специалист
Всичко зависи как е завъртян ключа в конзолата.Може да е надолу,нагоре,на лево,десно как ти е кеф. :? :partyman:
hidrazin - майстор
пон мар 09, 2020 2:10 amnikolov333 написа:
Хидра, не ставай смешен..
Анкета с 2-3 потребителя може да си правиш у вас.
Смешно е когато си мислиш че с анкета от 20-30 участника ще си направиш извод за 3 000 000 домакинства + неизвестен брой офиси, магазини, обществени сгради...
И не, няма значение какво си мисля аз но поне мога да поразсъждавам с налични данни.
Не случайно ти казах да опиташ пак и да си коригираш поста относно оня ключ а ти вместо това започна да обясняваш кой бил смешен... :finga:
нед мар 08, 2020 10:09 pmnikolov333 написа:
У нас старите ключове бяха с глимка монтирана в долния край на ключа (в горния не съм срещал) и от тази гледна точка се включват логично надоло...
1.Въпросният ключ е модел "Приста" и е произведен в многомилионен тираж.
2.Въпросният ключ се произвежда от началото на 80-те години или от края на 70-те
3.Въпросният ключ все още се произвежда, продава и купува - ключ сх.1 скр.м. светещ Приста
4.Въпросният ключ ако е монтиран с гимката надолу се изключва надолу - мислех да ти снимам но gogo7777 ме изпревари.
5.Въпросният ключ все още се използва в голяма част от тези 3 000 000 български домакинства + други сгради. И аз имам няколко...

Прикачен файл:
Приста.jpg
Приста.jpg (21.07 KиБ) Видяна 2337 пъти

Нормално човек след тези данни би заключил че масово в БГ ключовете за осветление се включват нагоре.
Да но аз не се наемам да твърдя подобни неща а ти си ми тръгнал да обобщаваш ... с анкетка. :lol:
Колко пъти да го напиша??? НЯМА СТАНДАРТ !!! Всеки да си ги слага както иска.
Аз съм си казал доводите за включено нагоре.
Ти си казал твоите, други са си казали техните.
Всеки си има глава и да си решава сам.
Та като ще си говорим така - кой смешен и кой не, е пределно ясно.
Смешни са Интернет спеСиалистите дето не са прочели един учебник/книга и са гола вода ама ръсят акъл със самочувствие.
:partyman:
velas - специалист
Всъщност има стандарт, но той е за мощните прекъсвачи/шалтери и пр., използвани в силови уредби.
Този стандарт/правило идва най-вече от правилото за безопасност на изключена линния: "включване - нагоре; изключване - надолу". Който го интересува повече, да чете.
По инерция доста ел.техници, минали през школата на силовите уредби (както и аз), пренасят това правило и при монтажа на ключовете за осветление и пр. в домовете.
Няма нищо страшно или странно, както и да са монтирани. Най-много някоя крушка да свети цял ден (лично ми се е случвало).
preslav - майстор
Когато попаднах на темата преди 3 дена беше 2 страници, докато се включа са станали 7, надали ще кажа нещо съществено, но в апартамента на родителите ми ВСИЧКИ ключове светват лампите когато са в позиция надолу, при булката е точно наопаки - нямам идея кой е правил едната инсталация и кой другата, но спазвам завареното положение при евентуална смяна на ключ. За мен най-важното е ВСИЧКИ ключове за осветление в едно жилище, респективно сграда да са ориентирани по един и същи начин, логиката ми е проста, трябва да смениш крушка и не искаш да ти святка в ръцете, не знаеш в какво положение е останал ключът при изгарянето на старата ламБа (най-вероятно във включено, но не е задължително), поглеждаш в съседната стая, виждаш в какво положение е изключено, изключваш въпросния ключ и сменяш крушката кръстейки се инсталацията да не е както при онзи, при който всички ключове са на така, а в хола наопаки.
vlax - майстор
пон мар 09, 2020 2:46 pmpreslav написа:
....трябва да смениш крушка и не искаш да ти святка в ръцете.......
Да допълня,че някой може да не знае,че когато се завива крушка се гледа надолу,а не нагоре към крушката/ламБата. :-D
velas - специалист
@preslav

Градски, най-простата (т.е. правилна) логика е първо да се свали (що ли всички АП-та се изключват надолу... :lol: ) предпазителя и тогава да се правят манипулации по крушките и пр....
preslav - майстор
пон мар 09, 2020 4:58 pmvelas написа:
@preslav

Градски, най-простата (т.е. правилна) логика е първо да се свали (що ли всички АП-та се изключват надолу... :lol: ) предпазителя и тогава да се правят манипулации по крушките и пр....
Съгласен с бАшоните, но когато съм сигурен в ориентацията на ключовете, когато е тъмно (а те ламБите тогаз гърмят), когато няма кой да ми свети с фенерче или свещ, когато ги няма четиримата милиционера да ми въртят масата, проверявам си положението на ключа и развивам смело и безотговорно.
iliya_i - майстор
пон мар 09, 2020 7:23 pmpreslav написа:
Аз пък винаги завивам крушка при включен ключ... :-D
Така се избягва затягане повече от необходимото.
preslav - майстор
пон мар 09, 2020 7:46 pmiliya_i написа:
пон мар 09, 2020 7:23 pmpreslav написа:
Аз пък винаги завивам крушка при включен ключ... :-D
Така се избягва затягане повече от необходимото.
Пак е полезно да знаеш положението на ключа.
kozl - майстор
пон мар 09, 2020 4:23 pmvlax написа:
пон мар 09, 2020 2:46 pmpreslav написа:
....трябва да смениш крушка и не искаш да ти святка в ръцете.......
Да допълня,че някой може да не знае,че когато се завива крушка се гледа надолу,а не нагоре към крушката/ламБата. :-D
А ако са Ледени крушките :?
А па на мен ми пукна крушка с НЖ при развиване и късмет щото гледах в крушката, а не надоле :roll:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Ключовете за осветление,кое е правилно-нагоре ли да се включва или надолу или" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: