• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 19
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ivanovbg - майстор
Ако си ториш редовно полянката ще избягат https://www.otrovi.com/preparat-za-prog ... -arvicole/

Това излиза скъпо, по добре си го вземи като тор https://torove.bg/kaliev-sulfat-5kg-raz ... or-mozaika
vlax - майстор
нед фев 25, 2024 11:02 pmbigdragon написа:
Тук до другата неделя ще се залагат ранни зеленчуци...

Пожелайте ми успех в начинанието.

:supz: =D> :partyman:
miroki - майстор
нед фев 25, 2024 7:25 pmn_a написа:
нед фев 25, 2024 7:07 pmmiroki написа:
... Поне прилича на къртица.
Май по това време те са по-активни. Аз вървя по пътеката, тя вади пръст. Такава наглост не бях виждал на 3 метра от нея.
КъртАт е полезен, месояден е, помисли хубаво какво правиш
Слагам мрежа на пода на оранжерията. Нищо лошо не правя. Искам поне едно място да има където не се яде и не се надига. Дори пътеката вътре в оранжерията е надигната с 20 см. не мога и да мина.
...
Къртици има в изобилие, ще чакам да видя дали ще се явят и кучетата. Миналата година и те бяха в изобилие.
Другата седмица почвам да садя пробен разсад и не искам да дълбая повече. И без това едвам успях да риголвам изкопаната част.
...
Тунелите, които засякох бяха на около 30 см. под земята, можех да си натикам ръката вътре. И то по цялата 7 м. дължина.
Време за капани и чакане няма, не живея там. Та засега мрежа, ако я прегризат ще мисля.
ivanovbg - майстор
Тунелите са от земно куче. Ако садиш домат, краставица и пипер, залудо е тази мрежа. Не ги закачат. Къртицата при тях е по лоша. Понеже водата върви по капковото в корените и събира червеите - те си правят дупки точно по реда и надигат корените. Като слагаш мрежата в краищата трябва да излиза до горе, че къртиците правят плитки тунели и може да мине над мрежата. На къртицата дупката е 5-6 см в диаметър.
miroki - майстор
Зимата слагам лук, чесън и марули и ми измъкна всичкия лук. А къртика ми разбута пътеката и затрупва марулите. Подвил съм я нагоре мрежата до поликарбоната, Но само към него. От страната от която идват. С опция да сложа и на другата половина. Към средата е съвсем леко надигната. Сега на теория може да се навре над мрежата. Но имам сято другата част. А и нямам сили за повече.
nautilus33 - майстор
пет фев 16, 2024 12:48 pmkr1100 написа:
пет фев 16, 2024 12:26 pmnautilus33 написа:
....Ами да видя конструкцията като цяло, макар че моята ще е с двускатен покрив, понеже няма къде да огъна профилите. Също ме интересува илистовете поликарбонат как си ги хванал, понеже при профил 20х20, ще е трудно да хвана с винт два допиращи се листа, тъй като ще имам само по 1см за всеки. Та се чудя към хоризонталните ли да ги хвана, които ще пусна между вертикалните.
2 съседни листа се застъпват 8-10 см. Ориентацията е север -юг с преобладавщи северни ветрове.
1 я лист е от страна юг. Към първата дъга е пак с алум. лента закрепен, следвасщия лист в посока север застъпва първия с около 8 см, алум лента тип скоба отгоре и така в посока север. Крепежа на снимката го смених на 3 тата годин с неръждавейка болт и гайка М5 , че стария корозира в резбата / CrNi не беше скъп към 5лв. и болта е с вътрешен шестограм.
Горните краища на поликарбона/ вертикалните съм изолирал със самозалепваща ал.лепенка 20 мм широка за да не влиза вода/влга и прах. 1 лента е 4-5 лв зависи от къде ще се вземе.
Дъгите ми ги огънаха от склада от който купих поцинкваните профили / беше нещо към 12-14 лв на 6 м профил./
Долните краища на поликарбона съм изолирал примерно с :
https://www.polycarbonat.bg/bg-product-details-37.html

П.П. Ако имаш хоризонтални профили и залепен за тях поликарбон - слагай дистанциоони шаиби на крепежа / PVC, аз използваш 3мм уплътнителен листов материал / т.н. клингерит . В мястото на допир на поликарбона към фрофила се задържа вода от конденз .
Благодаря. Аз си мислех, че съседните листи трябва да се съберат челно, без да се застъпват. Иначе проблем ли ще е, че ще бъде с двускатен поктир, а не арка? Листовете поликарбонат така или иначе са ми 2х1,05 и няма как да пусна цял лист от единия край на оранжерията до другия. Старните са от 4мм, а покривът ще е 6мм.
miroki - майстор
Ти сам избираш как да го направиш. Но спазвайки правилото да е огънат/ извит. Иначе няма никаква якост/еластичност. И то по дължината на ивиците.
Ако ще е двускатен, размини левия и десния край с цел таванен прозорец.
kr1100 - майстор
пон фев 26, 2024 2:37 pmnautilus33 написа:
..... Листовете поликарбонат така или иначе са ми 2х1,05 и няма как да пусна цял лист от единия край на оранжерията до другия.
Стандартно 1 лист поликарбон е 6 х 2,1 м. Спазвай външната страна с UV лепенката показваща външен край.
nautilus33 - майстор
пон фев 26, 2024 5:52 pmmiroki написа:
Ти сам избираш как да го направиш. Но спазвайки правилото да е огънат/ извит. Иначе няма никаква якост/еластичност. И то по дължината на ивиците.
Ако ще е двускатен, размини левия и десния край с цел таванен прозорец.
Не го разбрах това, как да размина левия и десния край.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 19

Тема "Схема за оранжерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: