• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stefanjor - специалист
пет мар 15, 2024 12:46 ampipilica написа:
С чужда булка ще има доста съпътстващи разходи та не знам колко ще е изгодно.
Има разходи, ама кефа си остава за теб.
А при връзката топлофикация-клиент... ясно е кой е булката :heart:
Киррил - специалист
Относно софийското парно, там нещата са неконтролирани и тъмни, за това и цената не е реална
"""За месец март цената на газа е 57,59 лв/МВтч, а в сметките ни за парно газът е калкулиран на почти двойна цена от над 103лв/МВтч, казва общинският съветник""" - информацията е от днес.
За другите градове не зная.

От мненията проличава, че поне в момента преди да е дошло голямото увеличение на тока, отопление/охлаждане на климатици е най удачно... когато има ток. След спирането на тецовете не знам от къде ще задуха вятъра. Новата атомна ще ни излезе през носа и гъз.... спрямо цена и време на постройка. Въобще мамата си трака. За тези които са на минимална заплата и пенсионерите които общо са над 50% от населението ще има проблеми, (когато бръкнат дълбоко в джоба на българина, не се знае какво ще хванат) а те са сила на площадите, ако някой ги организира. Да се надявам на идващо глобално затопляне, но и лятото трудно се издържа на 40-45 гр. в стаята.
Прав си за тракането, щото и от затоплянето нищо добро не ни чака.
От топло и от кир не се умирало, ама за Новото време едва ли е адекватен лафът.
speka_rs - майстор
Универсално решение няма!!!

Основния проблем е : кой на какво си има в апартамента/къщата и какво е готов да направи като начална инвестиция ?

Ако влизаш сега в апартамент, което се чудиш дали можеш да вкараш булдозер на 6 етаж и не ти е проблем да го изринеш цялото по-добро от термопомпа въздух-вода с подово няма да намериш.

Ако имаш изградена камина с радиатори и ти е писнало то дърва и въглища няма лошо да си ползваш радиаторите и да се върже към тях пак термопомпа въздух-вода.

Ако си в къща имаш кладенец/сондаж ( или можеш да си изкопаеш такъв), там по-добро от вода-вода няма да намериш.

Топлофикация не съм ползвал никога, ама като чувам колеги със сметки по 200-300 лв (отопление и топла вода) и отделно 80-100 лв за ток, поне на мен не ми излизат сметките.

Слъчогледовите пелети са вариант при апартаменти/къщи с котел в отделно помещение ( маз/ гаража).

Дървестните пелети са хубаво нещо, ама са за хора, който могат да си го позволят.

Газта е алтернатива, за която не ми се мисли и смята, защото според мен в момента е излишно скъпа.

п.с. Математиката е точна наука!!! Да се седне всеки сам да си направи сметка, ако нещо се притеснява да пита във форума ще му се помогне.
Hursa - майстор
пет мар 15, 2024 9:32 amКиррил написа:
отопление/охлаждане на климатици е най удачно
Така се получава. Ефикасни за отопление, най-вече при не особено студените зими последните години. Както и при преходните сезони, които често напоследък са с температури, колебаещи се в широк диапазон. И ефикасни за лятото.
чет мар 14, 2024 2:14 pmShift написа:
От 3 години вкарахме централно парно, един щранг,тръби между стаите под пода, и БГВ.
В кой град. И при нас е много изгодно, но явно са останали "единични" подобни случаи (градове). Но и климатици също съм инсталирал - във всяко помещение.
chapara - майстор
пет мар 15, 2024 8:46 amшоп написа:
чет мар 14, 2024 11:53 pmchapara написа:
Аз в Сф останах и тоз сезон на парно, но топлата водааа. За 8куб., 65лв подгрване! Никога! Към тока 10лв. подгрявне на бойлер за месец, нека са 15лв.
Дано ужасното глобално затопляне надделее.
Няма как да загрееш 8000 литра вода да кажем от 10 до 40 градуса с 10-15 лв.

8000 литра х 30 градуса ДТ х 1,16= 278,4 kW ел енергия

Ти си я смятай дневна или нощна, но в единият случай е 69,60 лв, а в другият 41,8 лв.
Явно грея по малко вода от както младото семейство се изнесе в друго самостоятелно жилище :?
Но топлофикация продължи със сметките. От скоро сме на месечно дистанционно отчитане, но не вярвам нещата да тръгнат в правилна посока :roll:
brum - майстор
На топлофикация се плащат загубите в сградата и общото отопление (стълбище примерно, ако го има). Общото се плаща пропорционално на размера на жилището май (или се дели по равно, ба ли го). Другото май се плаща пропорционално на ползваната енергия.

Още помня като бях първи живущ и се опитах да се отоплявам с топлофикация. Загуби, стълбищна клетка - всичко на моята сметка. За норматив им врътнах кранчето и после свалих радиаторите.
Shift - специалист
чет мар 14, 2024 2:14 pmShift написа:
От 3 години вкарахме централно парно, един щранг,тръби между стаите под пода, и БГВ.
В кой град. И при нас е много изгодно, но явно са останали "единични" подобни случаи (градове). Но и климатици също съм инсталирал - във всяко помещение.
[/quote]

Плевен. И забравих да кажа,че като се затопли,парното само си намалява, и обратно. Отделно съм сложил WiFi термоглави и си го пускам,спирам и контролирам от където искам. И програма съм му направил нощем да се намалява само. Коридора е теракот, ходя бос, щото е топъл /тръбите към стаите вървят по него та имам и подово :-D /.
А за бойлeра-смятал съм го - излиза почти същото ,вярно /и пак БГВ е една идея по-евтино/, но това да влязат да се изкъпят няколко човека един след друг без да чакат по час или да не мисли жената като мие на мивката, че някой ще влиза да се къпе и ще му източи бойлера - цена няма.
Пак казвам - ял съм го с климатиците и с бойлер и знам сравнението.
nelina_london - специалист
Преди години съм питала фирмата за отчитане на топломерите как определят цената на единиците .Отговор : "Фирмена тайна " .
Мина инкасаторката ,отчете 1м3 топла вода и ето я сметката
Прикачен файл:
Screenshot_20240315_175347_Samsung Internet.jpg

Предходен месец ,пак за 1м3 - 50 лв . Парното на целия блок е спряно и не се плащат неговите загуби .Плаща се само БГВ .Така че ,в този случай бойлерът ще дойде поне 5 пъти по-икономичен от ТЕЦ .
Shift - специалист
Eто и моята за февруари, апартамент 70 кв.м., ходене почти винаги по къс ръкав, без икономии на каквото и да е. Парно и топла вода общо.
Имахме три кубика топла вода за месеца. Ако го сметна много грубо са 40 бойлера. Ако приемем че за един бойлер отиват 5 киловата, а киловата е 25 стотинки и ми излиза малко под 50 лв грубо. Във фактурата за БГВ по-малко. Айде да стоплиш на нощна и да слезеш на цената на БГВ, но всички други съпътсващи екстри на централната топла вода вче ги казах.
Прикачен файл:
Screenshot 2024-03-15 183024.jpg
Последна промяна от Shift на пет мар 15, 2024 6:49 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Кое е сега най-икономичното отопление след последните изменения ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: