Явно тия де ми го продадоха са я видели снимката мноо преди мен, оти ми отказаха гаранция за почернелото "очо"

пет апр 04, 2025 8:55 amkozl написа: Не че е много съществено, но защо "Очото" на акумулатора не е зелено?Или топчето е изпаднало или се е заклещило и не може да изплува.
пет апр 04, 2025 8:55 amkozl написа: На минусовата клема има има неква добавка, нещо като "ампермер".Това си е сензор за следене SOC (state of charge) и SOH (state of health) на акумулатора.
пет апр 04, 2025 10:01 amESPACE написа:Човек се учи докато е мъжпет апр 04, 2025 8:55 amkozl написа: Но пък за да заобиколя падовете на напрежение за волтмера, който вградих в таблото на 305 си изведох директно проводник 4мм2 от + на акумулатора.Кажи честно![]()
![]()
? За волтметър? Какви падове, какви 5лв
![]()
![]()
kozl написа: Юни 2009 година качихме акумулатор 65Аh 540A на Монтана - необслужваем.Така с Монтанския, но с МОЛЛ-а, може би в електролита е отговора. Все пак това е акумулатор за старт/стоп система.
... зеленото оЧо стана черно, но напрежение държи, пали, продължава да служи.
...
Отворих капака с отвертка и гледам отдолу тапи, но тапите са без резба. Махнах ги и тях, а вътре - сух. Помислих си - гелов акумулатор, ама в една от клетките видях електролит. Дозаредих го със зарядното и с малка фунийка долях дейонизирана вода 1 см над пластините. За сега поне не е сдал, продължава да служи безпроблемно но оЧото си остана черно.
Обаче от долната страна на тапите на клетките имаше черен слой - вероятно оловен прах. Дали това не е сигнал за разпад на пластинитеИ дали точно тоя прах не се е полепил по топчето на оЧото и за туй то не е зелено
![]()
пет апр 04, 2025 6:28 amТрифон П.Трифонов написа: Не съвсем. Механичното реле, в едно с динамото, работи различно от алтернатор с електронен реле-регулатор.Къде съм споменавал динамо?
пет апр 04, 2025 8:55 amkozl написа: ...То и на ладата по спомени лампата в таблото и релерегулатора бяха свързани към 3-те диода. Но не мога да си спомня ладата купувана 1982г. дали беше оригинално с електронен релерегулатор или аз съм го подменил в последствиеПълен абсурд Лада 1982 г и електронен релебрегулатор, както и алтернатор с 9 диода. Алтернаторите за Лада ги произвеждаха в Сливен.![]()
ср апр 02, 2025 8:17 pmkozl написа: Както искащ го цитирай, но няма защита по ток от алтернатора към акумулатора.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: