От мобилни телефони до цифрови камери
liusien - специалист
MrMurdjo написа:
Тази тема май е за раздел "От нищо нещо", ама на принципа на съветското ТНТМ - защо да направим нещо просто, като може да е сложно :-D
Ами...... скучаем и си "чешем" пръстите по клавиатурите.... :razz:
geordgeo - специалист
Има една схема в списание "Млад конструктор" за вечните луминисцентни лампи - потърси списанието с Гугъл и ще я намериш. Схемата е умножител на напрежение, пробвал съм я многократно и работи без проблем дори и с изгорели пури. Само внимателно при пробите, че (около) 1000 волта не са шега работа и успех! :-D
liusien - специалист
Отново ви пиша какво направих... Намерих ето този дросел, снимката на който ще кача по-долу...

Изображение

С негова помощ в момента свети едната пуричка /лампа/. В един сайт намерих това описание:

".........Тандем свързване на луминесцентните лампи.

Това свързване се прилага тогава когато трябва да включим в електрическата мрежа две къси луминесцентни лампи. В действителност това е последователно свързване, което позволява включване на две лампи на двойно по-голямо напрежение от тяхното номинално напрежение.

В практиката за действието на две къси луминесцентни лампи се употребяват различни свързвания. Свързването, показано на фиг.3 – с два стартера, често се прилага, но понякога поради това,че стартерите не работят "синхронно", може да се дойде до известни затруднения. За това се препоръчва да се измени поляритета на единия от стартерите......"

На дросела пише:
1 X 7W
1 X 9W
1 X 11W

Правилно ли си мисля, че дросела може да стане и за две малки пурички по 6W? :?

Прикачен файл

500x400-4492497R.gif
500x400-4492497R.gif (3.7 KиБ) Видяна 5238 пъти
vvventsi - специалист
Пробвай трябва да светнат
liusien - специалист
vvventsi написа:
Пробвай трябва да светнат
Горната схема е с два дросела... Идеята ми е с един дросел да светнат и двете лампи, по схемата от долу.... Въпроса ми е - въпросния дросел дали може да захрани мощност от 7 до 11 Вата? Или аз не разчитам правилно маркировката?...

Прикачен файл

500x400-Image2.gif
500x400-Image2.gif (3.43 KиБ) Видяна 5236 пъти
vvventsi - специалист
Щом пише 11W значи трябва да стане и за две пури,вържи ги последователно по моята схема с един дросел!. Докато не пробваш няма да разбереш :)

ако са паралелно ще запали само едната,или едната или другата която успее да запали първа!!!
liusien - специалист
Добре, сега е късно, но утре ще опитам и дано се получи! Последен въпрос - стартерите трябва ли да са за напрежение 110 V, или да са за 220 V? Защото и това имало значение... :shock:
vvventsi - специалист
liusien написа:
Добре, сега е късно, но утре ще опитам и дано се получи! Последен въпрос - стартерите трябва ли да са за напрежение 110 V, или да са за 220 V? Защото и това имало значение... :shock:
На 110V трябва да са,ако не знаеш на колко волта са намери такива дето пише че са до 20W те са такива и трябва да станат!
liusien - специалист
vvventsi написа:
liusien написа:
На 110V трябва да са,ако не знаеш на колко волта са намери такива дето пише че са до 20W те са такива и трябва да станат!
Имам два-три такива стартера, мисля, че ще станат! :-D

Изображение

Тема "Електронно запалване на луминисцентни лампи..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: