MrMurdjo написа:Тази тема май е за раздел "От нищо нещо", ама на принципа на съветското ТНТМ - защо да направим нещо просто, като може да е сложноАми...... скучаем и си "чешем" пръстите по клавиатурите....
От мобилни телефони до цифрови камери
liusien
- специалист
43 мнения в "Електронно запалване на луминисцентни лампи..."
geordgeo
- специалист
Има една схема в списание "Млад конструктор" за вечните луминисцентни лампи - потърси списанието с Гугъл и ще я намериш. Схемата е умножител на напрежение, пробвал съм я многократно и работи без проблем дори и с изгорели пури. Само внимателно при пробите, че (около) 1000 волта не са шега работа и успех! 
liusien
- специалист
Отново ви пиша какво направих... Намерих ето този дросел, снимката на който ще кача по-долу...

С негова помощ в момента свети едната пуричка /лампа/. В един сайт намерих това описание:
".........Тандем свързване на луминесцентните лампи.
Това свързване се прилага тогава когато трябва да включим в електрическата мрежа две къси луминесцентни лампи. В действителност това е последователно свързване, което позволява включване на две лампи на двойно по-голямо напрежение от тяхното номинално напрежение.
В практиката за действието на две къси луминесцентни лампи се употребяват различни свързвания. Свързването, показано на фиг.3 – с два стартера, често се прилага, но понякога поради това,че стартерите не работят "синхронно", може да се дойде до известни затруднения. За това се препоръчва да се измени поляритета на единия от стартерите......"
На дросела пише:
1 X 7W
1 X 9W
1 X 11W
Правилно ли си мисля, че дросела може да стане и за две малки пурички по 6W?

С негова помощ в момента свети едната пуричка /лампа/. В един сайт намерих това описание:
".........Тандем свързване на луминесцентните лампи.
Това свързване се прилага тогава когато трябва да включим в електрическата мрежа две къси луминесцентни лампи. В действителност това е последователно свързване, което позволява включване на две лампи на двойно по-голямо напрежение от тяхното номинално напрежение.
В практиката за действието на две къси луминесцентни лампи се употребяват различни свързвания. Свързването, показано на фиг.3 – с два стартера, често се прилага, но понякога поради това,че стартерите не работят "синхронно", може да се дойде до известни затруднения. За това се препоръчва да се измени поляритета на единия от стартерите......"
На дросела пише:
1 X 7W
1 X 9W
1 X 11W
Правилно ли си мисля, че дросела може да стане и за две малки пурички по 6W?
Прикачен файл
500x400-4492497R.gif (3.7 KиБ) Видяна 5301 пъти
liusien
- специалист
vvventsi написа:Пробвай трябва да светнатГорната схема е с два дросела... Идеята ми е с един дросел да светнат и двете лампи, по схемата от долу.... Въпроса ми е - въпросния дросел дали може да захрани мощност от 7 до 11 Вата? Или аз не разчитам правилно маркировката?...
Прикачен файл
500x400-Image2.gif (3.43 KиБ) Видяна 5299 пъти
vvventsi
- специалист
liusien написа:Добре, сега е късно, но утре ще опитам и дано се получи! Последен въпрос - стартерите трябва ли да са за напрежение 110 V, или да са за 220 V? Защото и това имало значение...На 110V трябва да са,ако не знаеш на колко волта са намери такива дето пише че са до 20W те са такива и трябва да станат!
liusien
- специалист
vvventsi написа:Имам два-три такива стартера, мисля, че ще станат!liusien написа:Добре, сега е късно, но утре ще опитам и дано се получи! Последен въпрос - стартерите трябва ли да са за напрежение 110 V, или да са за 220 V? Защото и това имало значение...На 110V трябва да са,ако не знаеш на колко волта са намери такива дето пише че са до 20W те са такива и трябва да станат!

Тема "Електронно запалване на луминисцентни лампи..." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература