• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 34
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
tony-bobo - специалист
пон авг 20, 2018 5:54 pmшоп написа:
пон авг 20, 2018 10:38 amtony-bobo написа:
нед апр 30, 2017 6:33 amшоп написа:
Нормална двуетажна къща общо около 2000м2 с 5 см стиропор изолация и ПВЦ дограма. Искам термопомпата да работи само на нощна ел.енергия. За през деня имам всегоривна горелка и ако е слънчево подпомагам с вакуумни сл. колектори

За целта в мазето на къщата подготвям буфер 10м3 за да може част от затоплената през ноща вода от термо помпата да се използва и през деня.

:? :? :? мина ми през ума и идеята кондензатора да бъде потопен директно в 10м3 буфер, но не знам изобщо как да изчисля диаметри на медни тръби и дължини. Ако се ръководя от правилото 0,1м2 за киловат- би трябвало 2.5м2 да вършат работа... Подобно на системата на Торбалана с директно изпарени в земята... :?

Знам, че има 10 ина човека в този форум, които са капацитети и с тяхна помощ мога да направя системата :supz:
Кажи ми каква мощност ти е помпата. Тая къща два декара ли е или 200 квадрата.
Полезната ти работна температура ако топлиш тоя буфер на нощна тарифа с термопомпа ти е в рамките на 17 до 19C максимално. Загряваш я до 52 градуса после охлаждаш до 35. Това са само 17 градуса което означава че задулжително трябва да имаш нискотемпературно подово отопление, и то поставено в цементова плоча а не под дурвен под или нещо подобно.

За 17 градуса работа температура се получава че можеш да съхраниш около 110KW топлина.
Ако имам машина 15 KW това затопляне на водата ще продължи 7,3 часа. При среден COP около 3,15. Като водата от източника(земята) е 7 градуса а водата постъпваща в топлообменника е 48 градуса а изходната ще ти е 52.

Що се отнася до размер на тръби или серпентини това е лесно. нищо подобно няма да правиш а просто един coaxial heat exchanger или ако искаш пластинчат. Но ас бих предпочел "coaxial" Много по надежден и по малко проблеми с него. (научете ме кака да слагам снимки тука ще ви пращам) пластинчат. и една малка помпа 180вата, която да е монтирана да смуче от най долната точка на буфера ти,и да бъде монтирана ако не точно поне на не повече от 10 сантиметра от най ниското ниво на буфера ти минава водата прех топлообменика и я връщаш обратно в буфера отгоре. И не да се изсипва а да я пускаш под нивото на водата от противоположната страна кудето ще засмуква помпичката ти. Размера на тръбата между буфера и помпичката е цол и четвърт, между помпата и топлообменика един цол, между топлообменника и буфера цол и четвърт. Мога да ти го начертая ако искаш.

Моля да ми обясните, как сметнахте цифрите в болдвания и оцветен в червено текст.
Как изчислихте тези 110KW?

Аз ги смятам приблизително 197,2KW при акумулиращ флуид "сладка" вода, обем 10000литра и разлика в начална и крайна температура 17 градуса по целзии.

Физиката в САЩ и в БГ е една, нали?
==============================================================================
10 м/3 вода = 353 feet/3 water

1 feet/3 = 7,5 USG (United State Gallon)

1USG = 8,35 Pounds

1 BTU = повдигане на водата с енин градус na един "pound"/ in degee "F

А оттам:

1X8.35/pounds/F^ =8.35 BTU/UGS/F^

8.35BTU/USG/F^ X 7,5 USG =62.6 BTU/CFW ( CFW/cubic fet water, кубичен феет вода)

62.6BTU/CFW X 353 CFW/total X DT17 375,662 BTU/F^
__________________________________ = _____________ = 110,1 KW

3412 3412

3412 e преравнителния коефицен да преминеш от английската състема на метричната такава
turbocharged - специалист
Тук в България точно вертикалния топлообменник е най-непопулярен. Имам един приятел с реализиран хоризонтален топлообменник при много мощна машина за отопление на промишлена сграда. Основно се използва въздух-вода което за мен си е чист климатик и не си струва. По-рядко има вода-вода от отворен тип. Но толкова вода има на малко места.

Най добре тук да ги качваш снимките за да ги видят всички.
Има два начина да ги качваш.

Единия е от менюто най-долу битона “choose file” и посочваш файла от компютъра или телефона си. После натискаш “добави файла” Има ограничение на размера на файла май до 1 mb. Трябва да ги намаляваш с някоя програмка за да може да ги качиш.

Другия начин качваш снимката на някоя онлайн платформа за снимки google photos, flick, image shack, dropbox и др.
Copy URL на снимката и го paste в мнението между скобите [img][/img]
Трябва да изглежда така в мнението
[img]https://copy-paste-image-url.jpg[/img]
tony-bobo - специалист
пон авг 20, 2018 1:19 pmшоп написа:
пон авг 20, 2018 12:38 amtony-bobo написа:

А другото по интересното което стана в последствие след като инсталирахме всичко. Тукашното енерго инсталира електромер като тия които слагат по заводите, индустриален, газомера също такъв, индустриален. Негови съседи за по малки къщи плащат по 2,500-3000 на месец за топло.
А сметките на ток и газ ( включително отопляв външен басейн 25,000 Галона) при нашето изпълнение са 125$ осреднено на месец.
Добре дошъл и от мен!

Би ли ми обяснил, как с една термопомпа сметката е 25 пъти по-ниска от на съседите при положение, че къщата е по-голяма и топлите и басейн?!

Иначе в Бг сондажите ги пълним с бентонит и без спец. машина:-)
===================================

ТП са четири 16 тона тотално

Ако погледнеш някуде успях да кача снимка на къщата, имам и 9 термални соларни панела 1,2м X 3,3 М, те происвеждат значителни количество топлина което се сkладира така да го реча в цемента на приземния етаж. Между 4 и 4,5 месеца къщата консумира около 220W до 250W да се отопля. Една помпа свля топлото от колекторите в боилера а другата го подава в цемента.
Цемента като се нагрее пук от своя страна топлоотдава по трите отромни стълбища на другите два етажа. Тоест използвам сум коминния ефект.
Най добре се получава с баскетболния корт който е вътре. Височината му е около12 метра и в най горнта страна имам отвор сд ве решетки една срещу друга. С други думи топлото от корта който тръгва от мазето и стига до третия етаж вурши част от работата. Това са само част от детаилите, козерките му над прозорците, цвета отвън, изолацията му... всичко това беше съгласувано от Архитекта и мен самия преди още да бяха изработени работните чертежи.
Отне ми 1,5 година да направя всичко.
И разбира се това изобщо не може да се обясни в един такъф форум, но идеата може да се улови.[img]geo House 2.JPG/img]
tony-bobo - специалист
пон авг 20, 2018 7:47 amLazarGanev написа:
tony-bobo, добре дошъл в нашия форум!
Благодаря ти,

Но някой ще може ли да ми обяасни как да ви качвам снимки да видите. Американците казват една снимка е равна на 1000 думи.[geo House 2.JPG]
LazarGanev - "Велик майстор"
пон авг 20, 2018 9:06 pmturbocharged написа:
Тук в България точно вертикалния топлообменник е най-непопулярен. Имам един приятел с реализиран хоризонтален топлообменник при много мощна машина за отопление на промишлена сграда. Основно се използва въздух-вода което за мен си е чист климатик и не си струва. По-рядко има вода-вода от отворен тип. Но толкова вода има на малко места.

Най добре тук да ги качваш снимките за да ги видят всички.
Има два начина да ги качваш.

Единия е от менюто най-долу битона “choose file” и посочваш файла от компютъра или телефона си. После натискаш “добави файла” Има ограничение на размера на файла май до 1 mb. Трябва да ги намаляваш с някоя програмка за да може да ги качиш.

Другия начин качваш снимката на някоя онлайн платформа за снимки google photos, flick, image shack, dropbox и др.
Copy URL на снимката и го paste в мнението между скобите Изображение
Трябва да изглежда така в мнението
Изображение
Турбото ти обясни подробно, явно си го пропуснал.
nikolov333 - майстор
пон авг 20, 2018 9:36 pmtony-bobo написа:
Благодаря ти,

Но някой ще може ли да ми обяасни как да ви качвам снимки да видите. Американците казват една снимка е равна на 1000 думи.[geo House 2.JPG]

Прикачен файл

Untitled.jpg
vrangelov - специалист
пон авг 20, 2018 8:53 pmtony-bobo написа:

==============================================================================
10 м/3 вода = 353 feet/3 water

1 feet/3 = 7,5 USG (United State Gallon)

1USG = 8,35 Pounds

1 BTU = повдигане на водата с енин градус na един "pound"/ in degee "F

А оттам:

1X8.35/pounds/F^ =8.35 BTU/UGS/F^

8.35BTU/USG/F^ X 7,5 USG =62.6 BTU/CFW ( CFW/cubic fet water, кубичен феет вода)

62.6BTU/CFW X 353 CFW/total X DT17 375,662 BTU/F^
__________________________________ = _____________ = 110,1 KW

3412 3412

3412 e преравнителния коефицен да преминеш от английската състема на метричната такава

Здравей,

Харесва ми стилът ти на изказване и това, че си толкова надъхан, и директен.
За да не се губиш токова в преобразуване на мерките можеш да използваш следната зависимост:
За загряването на един тон вода с един келвин са необходими 1,163 kWh енергия или с 0,86 t вода ще си променят температурата точно с един келвин , ако в тях бъдат вложени/отнети 1000W енергия/топлина/.

Поздрави
tony-bobo - специалист
Прикачен файл:
IMG-0139.JPG като че ли най после
пон авг 20, 2018 11:01 pmnikolov333 написа:
Благодаря ти,

Това е бараката, завършена, 8 година вече.

16 тона ТП и котел на газ.
125$ средна сметка за отопление, климатик, топъл външен басейн И... Нещо друго важно пропуснах да ви кажа.
Прикачената баня към централната спалня имат един душ със шест или осем jeta които пръскат от стените и една ламада отгоре за душ половин метар широка. Всичко това като се пусне наведнъж изразходва 21 галона топла вода на минута X 3,78 литра, кво излиза? 80/м.
Ако бойлера ти е 200л означава че водата топлата ще ти свърше за около 4 мин като я смесваш. А при българското изпълнение свършване на топла вода няма.
Първата седница го оставила да върви всичко това 6 часа, не спира и не спира все гореща.

Това е българина пичове, упорит като попово прасе, не се отказва.

Прикачен файл

_DSC5930-Edit.jpg кухня

Прикачен файл

_DSC6033.jpg

Прикачен файл

_DSC6034.jpg

Прикачен файл

Viessman.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Това е бараката, завършена, 8 година вече.

16 тона ТП и котел на газ.
125$ средна сметка за отопление, климатик, топъл външен басейн И... Нещо друго важно пропуснах да ви кажа.
Прикачената баня към централната спалня имат един душ със шест или осем jeta които пръскат от стените и една ламада отгоре за душ половин метар широка. Всичко това като се пусне наведнъж изразходва 21 галона топла вода на минута X 3,78 литра, кво излиза? 80/м.
Ако бойлера ти е 200л означава че водата топлата ще ти свърше за около 4 мин като я смесваш. А при българското изпълнение свършване на топла вода няма.
Първата седница го оставила да върви всичко това 6 часа, не спира и не спира все гореща.

Това е българина пичове, упорит като попово прасе, не се отказва.
Здрасти tony-bobo, хубава барака! А ето и първите конкретни въпроси:
1. Какви са цените на там на ел. енергията и газа?
2. Каква мощност е котела? Нещо от сорта на поне 100кВт ми се чини?
3. Още веднъж, за да не търся назад - това 16 тона на колко кВт отдадена мощност отговаря?
4. Предполагам отоплението е от термопомпата, а БГВ (битова гореща вода, DHW) е от газовия котел? През бойлер със серпентина или през пластинчат топлообменник топлиш БГВ за да осигуриш тези 80л/мин?
5. Колко квадрата викаш е тая барака, че ми се струва далече от понятието "нискоемисийна"?
turbocharged - специалист
Чудна къща. Поздравления за добре свършената работа. Дето се казваше Тодор Колев “Кога ще ще ги стигнем американците?”

tony-bobo за запълването на вертикалния топлообменник?
Значи вкарвате двете тръби на топлообменника и една за запълване заедно. Като стигне дъното почва да се запълва с машината и да се изкарва маркуча нагоре. Не засяда ли маркуча за запълване или да изкарва топлообменника нагоре. Марчуча за запулване разбрах, че е 1 цол. Топлообменника от каква тръба е пак 1 цол? Материала казваш е силикатен пясък т.е. бял кварцов пясък същия който се използва за леене. Какво друго има в пясъка?
Машината за запълване бутална ли е?

Лазаре тяхните единици са малко по-естественни ама са ни непонятни. 1 ton of heat = 12000 BTU/h = 3.52 Kw т.е. 1 тон = 1 климатик 12-ка
пон авг 20, 2018 12:38 amtony-bobo написа:
Къщата му беше 6,600 кв фита. тоест 660 Кв метра. Термопомпата земя въздух 6 тона (1 тон=12,000 БТУ=3,52 КВ) дебит на вентилатора 2,200 кубически фита наминута отворен кръг (open loop) с две сонди. В едната потопяема помпа а в другата е връщата се вода. Температурата на подземната вода тук е в началото на зимата 12,2 C а в края пада на 11C. За всеки един тон, 3,52 KW през топлообменника трябва да преминава 1,5 до 3 USG/m галона за минута (Galon 3,78 litra) Затворен кръг. При отворен 1,25 минимум.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 34

Тема "Термопомпа Земя-Вода(самоделна)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: