• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 34
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
tony-bobo - специалист
вт авг 21, 2018 2:06 amLazarGanev написа:
пон авг 20, 2018 9:36 pmtony-bobo написа:
Това е бараката, завършена, 8 година вече.

16 тона ТП и котел на газ.
125$ средна сметка за отопление, климатик, топъл външен басейн И... Нещо друго важно пропуснах да ви кажа.
Прикачената баня към централната спалня имат един душ със шест или осем jeta които пръскат от стените и една ламада отгоре за душ половин метар широка. Всичко това като се пусне наведнъж изразходва 21 галона топла вода на минута X 3,78 литра, кво излиза? 80/м.
Ако бойлера ти е 200л означава че водата топлата ще ти свърше за около 4 мин като я смесваш. А при българското изпълнение свършване на топла вода няма.
Първата седница го оставила да върви всичко това 6 часа, не спира и не спира все гореща.

Това е българина пичове, упорит като попово прасе, не се отказва.
Здрасти tony-bobo, хубава барака! А ето и първите конкретни въпроси:

1. Какви са цените на там на ел. енергията и газа?
2. Каква мощност е котела? Нещо от сорта на поне 100кВт ми се чини?
3. Още веднъж, за да не търся назад - това 16 тона на колко кВт отдадена мощност отговаря?
4. Предполагам отоплението е от термопомпата, а БГВ (битова гореща вода, DHW) е от газовия котел? През бойлер със серпентина или през пластинчат топлообменник топлиш БГВ за да осигуриш тези 80л/мин?
5. Колко квадрата викаш е тая барака, че ми се струва далече от понятието "нискоемисийна"?
1 Цените са около 18 цента на КВ
2 Котела 62 КВ 98% КПД с Ламбда сенсор. Почти не работи
3 16 тона 56 КВ
4 Чрез бойлер със серпентина десния по големия на снимките. В него се отделени три флуида, от колекторите, от подовото и презатопляне на питейната вода. Панелите осигуряват 95% от водата БГВ. Но на втората година топлообменника на бойлера се запуши от котления камък. Къшата е на кладенец, и му сложих пластинчат топлообменник. Сметката за газта му е около50 долара но идва повече от почката за готвене. Както казах бойлера е само като backup.
5 Декар и седемстотин. Първи етаж височина 3 метра, 2-ри 3,65 метра и трети 3 метра. Цената бараката и е 6,5 милиона. Тристайна само, при тях дневни и други спомагателни стай не ги броят.
tony-bobo - специалист
вт авг 21, 2018 2:57 pmtorbalan написа:
пон авг 20, 2018 2:33 amtony-bobo написа:
...
Поправка:

температура на земята само в началото на сезона е 7-8 градуса, а в кая пада на -2 до -5 при хоризонталните затворени състеми а вертикалните пада в края на сеона до +1+2 C.

А по нататък не разбирам какво искаш да кажеш, може би съм позабравил Българския за 18-20 години.
Защо си толкова сигурен, че почвата замръзва в края на сезона?

Моите изводи на серпентините, 6 броя, са на дълбочина около 1.5 метра. Никога не е имало признаци за замръзване на почвата около тях. Лед съм виждал да се образува само по оголената част от тръбата.

И кое не ти е ясно?
Едно е околната температура да е десетина градуса над нулата, а съвсем друго 15 под нулата.
Не замръзва, а казах само че доста пада температурата на земната маса окола тръбата. Почвата достига до 2-3 градуса непосредствено около тръбата, и топлоприемането не е от 10 градуса а от два три. 10 е в началото, после пада.
Но не виждам къде е спора тук.
КОгато ас изчислявам тук такава термопомпа проектирам машината на температура от земята 0^C. По този начин ТП е правилно оразмерена. Но ако я смятам на 10 градуса 5 тона машина, в началото на сезона е 5 тона а в края 4, кво правим с другите нужни 3,5КВ/12,000 BTU.

Може би тук се разминаваме. Ти говориш за едно ас друго, но когто се изчислява се всема 0 градуса. Изкарал съм им доста курсове през годините и различните марки преподават едно и също. Проектираща темп. 0

А и друго, тук термопомпите са всички двуступални. Компрессора е: Първа стъпка 68% КПД 4,8 втора 100%. КПД 4,1. Така че в началото работи на 68% само.
tony-bobo - специалист
вт авг 21, 2018 10:08 pmturbocharged написа:
вт авг 21, 2018 9:34 pmшоп написа:
@Ahmakov
остави ти мерната система за топлините градуси.

10000 литра вода загряти с 17 единици колко киловатчаса енергия акумулират и съответно ако се охладят със 17 единици колко енергия ще отдадът
52 до 35*C беше охлаждането delta T = 17*C
Това е равно на
125.6 до 95*F delta T= 30.6*F
Не е едно и също

Така е грешката е моя, пада 198 КВ. Казах го вече някуде.
В бързината стават грешки, а затова сте вие.
tony-bobo - специалист
вт авг 21, 2018 12:07 amvrangelov написа:
пон авг 20, 2018 8:53 pmtony-bobo написа:

==============================================================================
10 м/3 вода = 353 feet/3 water

1 feet/3 = 7,5 USG (United State Gallon)

1USG = 8,35 Pounds

1 BTU = повдигане на водата с енин градус na един "pound"/ in degee "F

А оттам:

1X8.35/pounds/F^ =8.35 BTU/UGS/F^

8.35BTU/USG/F^ X 7,5 USG =62.6 BTU/CFW ( CFW/cubic fet water, кубичен феет вода)

62.6BTU/CFW X 353 CFW/total X DT17 375,662 BTU/F^
__________________________________ = _____________ = 110,1 KW

3412 3412

3412 e преравнителния коефицен да преминеш от английската състема на метричната такава

Здравей,

Харесва ми стилът ти на изказване и това, че си толкова надъхан, и директен.
За да не се губиш токова в преобразуване на мерките можеш да използваш следната зависимост:
За загряването на един тон вода с един келвин са необходими 1,163 kWh енергия или с 0,86 t вода ще си променят температурата точно с един келвин , ако в тях бъдат вложени/отнети 1000W енергия/топлина/.

Поздрави
=================================

Бях надъхан като дойдох тук, сега вече не. А що се отнася до директния стил, разберете колеги/приятели,... просто времето ми е и кът. Да не кажа ценно. Ако ви кажа за какво работя на час може би някой ще изхълцат, но съм го постигнал с четене и труд. Фирма имам, Работя тук почти 17 години за себе си. Само като дойдох работих за фирма докато им науча езика, и това беше. А ив Бълария това работех три години преди да дойда. Трудности съм имал няма да ви кажа, как не съм превъртял незнам.

Без овъртания без нищо. Но найстина ще отговарям на всичките ви въпроси от сърце, доколкото имам време.
Но ако найстина те бъдат съществени, а не някакви спорове който не достигат никъде. Надявам се да ме разберете правилно.
Аз сум тук, вие сте там, с каквато информация мога да ви помогна, Заповядайте,...ще ви помогна.

Regards
tony-bobo - специалист
вт авг 21, 2018 8:55 amturbocharged написа:
Чудна къща. Поздравления за добре свършената работа. Дето се казваше Тодор Колев “Кога ще ще ги стигнем американците?”

tony-bobo за запълването на вертикалния топлообменник?
Значи вкарвате двете тръби на топлообменника и една за запълване заедно. Като стигне дъното почва да се запълва с машината и да се изкарва маркуча нагоре. Не засяда ли маркуча за запълване или да изкарва топлообменника нагоре. Марчуча за запулване разбрах, че е 1 цол. Топлообменника от каква тръба е пак 1 цол? Материала казваш е силикатен пясък т.е. бял кварцов пясък същия който се използва за леене. Какво друго има в пясъка?
Машината за запълване бутална ли е?

Лазаре тяхните единици са малко по-естественни ама са ни непонятни. 1 ton of heat = 12000 BTU/h = 3.52 Kw т.е. 1 тон = 1 климатик 12-ка
пон авг 20, 2018 12:38 amtony-bobo написа:
Къщата му беше 6,600 кв фита. тоест 660 Кв метра. Термопомпата земя въздух 6 тона (1 тон=12,000 БТУ=3,52 КВ) дебит на вентилатора 2,200 кубически фита наминута отворен кръг (open loop) с две сонди. В едната потопяема помпа а в другата е връщата се вода. Температурата на подземната вода тук е в началото на зимата 12,2 C а в края пада на 11C. За всеки един тон, 3,52 KW през топлообменника трябва да преминава 1,5 до 3 USG/m галона за минута (Galon 3,78 litra) Затворен кръг. При отворен 1,25 минимум.
Виж драсканицата първо.

Пълначната тръба не е маркуч а Полиетиленова труба , същата като термалния лооп но тънкостенна.
А един пут влезе ли вътре термалната труба, вадене няма защото предварително е пълна с вода. Работи се бързо. Казах някъде че дупката ви епълна 30, 40 % с вода ако не напълните термалната си тръба предварително нама шанс да я навреш надолъ, просто няма.
А самата труба има извивка отдолу където се закачва нещо тежко, да опъва надолу.

Термалната труба е 3/4 ако се прави до 68 метра, ако ли е. над 68 метра се отива на 1 цол. Максималната дълбочина която е позволена от индустрията тук е 100 метра, но за големи обекти като ъчилища и тем подобни отиват на 130 метра. Моите дупки на тая къща са 225 фита.
Пясука е циликатен но не знам дали е кварцов, но знам че когато се гледа под лупа трябва да е със заоблена форма а не остра. Цял курс си беше. Не не се вижда защото е умесен с друга субстанция, мисля че е форма на бентонит. Друго няма какво да бъде. може би някаква специална марка. Бих казал че е 50/50 съотношение, бентонит пясък.
Помпата e "positive displacement piston pump" бутална.

Прикачен файл

IMG-2121.JPG Геотхермален лооп с пълначна тръба отдясно
LazarGanev - "Велик майстор"
вт авг 21, 2018 10:56 pmtony-bobo написа:
Нещо друго важно пропуснах да ви кажа.
Прикачената баня към централната спалня имат един душ със шест или осем jeta които пръскат от стените и една ламада отгоре за душ половин метар широка. Всичко това като се пусне наведнъж изразходва 21 галона топла вода на минута X 3,78 литра, кво излиза? 80/м.
Ако бойлера ти е 200л означава че водата топлата ще ти свърше за около 4 мин като я смесваш. А при българското изпълнение свършване на топла вода няма.
Първата седница го оставила да върви всичко това 6 часа, не спира и не спира все гореща.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 Чрез бойлер със серпентина десния по големия на снимките. В него се отделени три флуида, от колекторите, от подовото и презатопляне на питейната вода. Панелите осигуряват 95% от водата БГВ. Но на втората година топлообменника на бойлера се запуши от котления камък. Къшата е на кладенец, и му сложих пластинчат топлообменник. Сметката за газта му е около50 долара но идва повече от почката за готвене. Както казах бойлера е само като backup.
Не че се заяждам, ама ми е интересна случката, дето 6 часа е вървяла гореща вода по 60л/мин, това са 60х60х80=288000л или 288 кубика вода. Казваш, че в бойлера се срещат само 3 флуида - солар, подово и БГВ, т.е. газовия котел няма допир там. Бойлера (като го гледам е 500, макс. 1000л) при този дебит свършва за 15-20 минути, после кой го подгрява още 5 часа и 40мин., за да има гореща вода?
LazarGanev - "Велик майстор"
вт авг 21, 2018 10:56 pmtony-bobo написа:

16 тона ТП и котел на газ.
125$ средна сметка за отопление, климатик, топъл външен басейн

===========================================================================================
5 Декар и седемстотин. Първи етаж височина 3 метра, 2-ри 3,65 метра и трети 3 метра. Цената бараката и е 6,5 милиона. Тристайна само, при тях дневни и други спомагателни стай не ги броят.
Чакай, че се обърках съвсем! Някъде назад бях срещнал цифра 660м2, за които 16тона термопомпа изглежда ОК, а сметката за ток изглежда 5-6-8 до 10 пъти под очакваното. Ти сега казваш, че къщата е 1700м2 (три пъти повече), а месечната сметка за отопление 125$, при цена 0.18$/кВтч, това прави 694 кВтч/месец или 23кВтч/ден. Тоест с 1 кВт мощност ти топлиш 1700м2 къща и външен топъл басейн? Това е като в приказките! А защо са ти тогава 60кВт термопомпа и 60кВт газов котел? Бъркам ли някъде в сметките или грешно съм разбрал пак нещо? Не вярвам да ни гъбаркаш! :)
turbocharged - специалист
tony-bobo благодаря много за описанието на вертикалния пробив.
Мнението ти беше много полезно за мен.
Като дойде времето дано се справя.
Гледах едно видео в youtube. 250 фита (76.2 м) сондаж правят. Много бързо и лесно набутват тръбата, но не запълват с нищо.
шоп - майстор
ср авг 22, 2018 10:32 amturbocharged написа:
Много бързо и лесно набутват тръбата, но не запълват с нищо.
Пълнят, гледай след 6 та минута. Чувалчето, което сипват е бентонит. Той примесен със сондажният шлам става на каша. U тръбата я пускат в тази каша, която по-късно стяга.
turbocharged - специалист
Шоп автора на клипа казва за какво слагат бентонита. Превода е:
“Бентонитна глина се добавя към сондажната вода за направи стените на сондажа по-солидни и да предпази от свличане песъчливите стени и позволява много дълбоки сондажи да бъдат направени. Бентонита се добява точно преди засмукващата тръба на сондажната помпа”
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 34

Тема "Термопомпа Земя-Вода(самоделна)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: